Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten tort jest maksymalnie orzechowy. Składa się z ciasta kakaowo-orzechowego przełożonego wspaniałym i aksamitnym kremem z masłem orzechowym.
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 441
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 1014
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 106
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 441
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 1014
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 106
Składniki
Na początek przygotujemy bazę kremu, do garnka dajemy 2 żółtka (białka odkładamy do ciasta), mąki, cukier i mleko, wszystko mieszamy i gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. CIASTO ORZECHOWE Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Do miski dajemy jajka i 2 białka, dodajemy cukier i ucieramy na puszystą, jasną masę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, olej i wodę-wszystko miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy orzechy-miksujemy. Ciasto dajemy do tortownicy i pieczemy około 35-40 minut (do suchego patyczka) w temp 180 stopni grzanie góra-dół Ciasto wyciągamy z tortownicy, chwilę studzimy, ścinamy górę i kroimy na 4 spody. Studzimy.
KREM Do miski dajemy masło w temp pokojowej i ucieramy chwilę, następnie dodajemy stopniowo ostudzony budyń wciąż miksując (temp pokojowa) na koniec dodajemy masło orzechowe i miksujemy do połączenia. Następnie spody ponczujemy herbatą (można tego nie robić) i przekładamy kremem-zostawiamy trochę do obtoczenia tortu i dekoracji.
Następnie obtaczamy kremem cały tort. Wstawiamy na 15 minut do lodówki i obtaczamy boki zmielonymi orzechami. dekorujemy według własnego uznania
Gotowy tort wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
I gotowe. Tort jest na prawdę wspaniały, bardzo pięknie wygląda, i super smakuje. Lekko słonawy, orzechowy krem idealnie komponuje się z kakaowo orzechowym ciastem.