Do góry

Desery Przepis na:

Wspaniały tort orzechowy z kremem z masłem orzechowym

Wspaniały tort orzechowy z kremem z masłem orzechowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 227 Ocena: 6264

Dodano:

Odsłon: 2228

Ten tort jest maksymalnie orzechowy. Składa się z ciasta kakaowo-orzechowego przełożonego wspaniałym i aksamitnym kremem z masłem orzechowym.

Składniki

  • tortownica około 18-20cm CIASTO ORZECHOWE -5 jajek+2 białka z masy -3/4 szklanki cukru (szklanka 250ml)
  • -1 szklanka mąki pszennej tortowej -5 łyżek oleju -5 łyżek wody -2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
  • -2 łyżki kakao -3/4 szklanki posiekanych drobno orzechów włoskich
  • KREM -800ml mleka -2 żółtka -3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • -2 płaskie łyżki mąki pszennej -0,5 szkl cukru -175g masła -masło orzechowe (200g)
  • DODATKOWO -zmielone orzechy włoskie i dowolne ozdoby
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na początek przygotujemy bazę kremu, do garnka dajemy 2 żółtka (białka odkładamy do ciasta), mąki, cukier i mleko, wszystko mieszamy i gotujemy do zgęstnienia. Studzimy.




    CIASTO ORZECHOWE

    Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
    Do miski dajemy jajka i 2 białka, dodajemy cukier i ucieramy na puszystą, jasną masę.
    Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, olej i wodę-wszystko miksujemy do połączenia.

    Na koniec dodajemy orzechy-miksujemy. Ciasto dajemy do tortownicy i pieczemy około 35-40 minut (do suchego patyczka) w temp 180 stopni grzanie góra-dół

    Ciasto wyciągamy z tortownicy, chwilę studzimy, ścinamy górę i kroimy na 4 spody. Studzimy.



  2. KREM

    Do miski dajemy masło w temp pokojowej i ucieramy chwilę, następnie dodajemy stopniowo ostudzony budyń wciąż miksując (temp pokojowa) na koniec dodajemy masło orzechowe i miksujemy do połączenia.
    Następnie spody ponczujemy herbatą (można tego nie robić) i przekładamy kremem-zostawiamy trochę do obtoczenia tortu i dekoracji.

  3. Następnie obtaczamy kremem cały tort. Wstawiamy na 15 minut do lodówki i obtaczamy boki zmielonymi orzechami. dekorujemy według własnego uznania

  4. Gotowy tort wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

  5. I gotowe.
    Tort jest na prawdę wspaniały, bardzo pięknie wygląda, i super smakuje. Lekko słonawy, orzechowy krem idealnie komponuje się z kakaowo orzechowym ciastem.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń