Do góry

Desery Przepis na:

Wykwintny deser porzeczkowy

Wykwintny deser porzeczkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 226 Ocena: 1915

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Wykwintny deser porzeczkowy"

Składniki

  • Panna cotta:
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • 1,5 szklanki pełnotłustego mleka
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 laska wanilii Galaretka:
  • 1 kg czerwonych porzeczek
  • 1 szklanka cukru
  • 3 i 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki pestek granatu
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotuj panna cottę: żelatynę zalej kilkoma łyżkami wody. Mleko zagotuj z wanilią, cukrem i śmietanką. Dodaj żelatynę i wymieszaj. Gdy panna cotta stężeje, przelej ją do szklanek, po czym wstaw do lodówki. Zagotuj porzeczki z cukrem, aż zmiękną.

  2. Żelatynę zalej kilkoma łyżkami zimnej wody i odstaw na 5 minut, po czym wlej ją do porzeczek. Wymieszaj do rozpuszczenia żelatyny. Wystudź, przecedź przez drobne sitko i rozlej powoli do szklanek na warstwę panna cotty. Odstaw do lodówki do zastygnięcia. Deser możesz ozdobić pestkami granatu lub świeżymi porzeczkami.

  3. superporada:

  4. Czerwone porzeczki pomagają zrzucić zbędne kilogramy: zawarte w nich pektyny nabierają objętości w żołądku, dając uczucie sytości.

    Źródło: Show

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń