Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Wytrawna zapiekanka z pomidorami i serem ricotta"
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5619
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 82
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 521
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1399
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5619
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 82
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 521
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1399
Składniki
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C. Wymieszaj w misce mąkę, masło i sól. Dodaj 3 łyżki zimnej wody i wyrób ciasto. Zawiń w folię aluminiową i włóż do lodówki mniej więcej na pół godziny.
Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 3 milimetrów. Formę do tarty o wymiarach 10 x 25 cm posmaruj masłem i wyłóż ciastem. Ponakłuwaj powierzchnię widelcem, żeby podczas pieczenia tarta nie urosła. Piecz przez 10 minut, aż się zezłoci.
Wymieszaj w dużej misce ricottę, jajka, żółtko, śmietanę, parmezan, tymianek. Dopraw solą i pieprzem. Wyłóż na podpieczony spód tarty. Wygładź powierzchnię nożem. Umyj i osusz pomidory. Powciskaj je w serowe nadzienie. Wstaw do piekarnika na 35 minut. Po wyjęciu ostudź. Podawaj ciepłą lub zimną z zieloną sałatą doprawioną winegretem.Źródło: Olivia