Do góry

Desery Przepis na:

Wytrawny deser truskawkowy

Wytrawny deser truskawkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 726 Ocena: 48525

Dodano:

Odsłon: 751

Lekki, mało słodki deser. Jeżeli ktoś nie musi dbać o linię może deserek dosłodzić.

Składniki

  • jogurt naturalny 2 szkl
  • truskawki mrożone 400g
  • białe wino 1 szkl
  • galaretka truskawkowa 1 op
  • żelatyna 1.5 łyżki
  • cukier 4 łyżki
  • sos: pół tabliczki czekolady mlecznej, dżem figowy 2 łyżki, woda gotowana 2- 3 łyżki
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Truskawki rozmrozić, zmiksować w sokowirówce wraz z winem, jogurtem i cukrem. Galaretkę zmieszać z żelatyną, rozpuścić w szklance wody, wystudzić. Zimną galaretkę połączyć z truskawkami. Masą napełnić szklane pucharki do lodów. Deser wstawić do lodówki, poczekać aż zastygnie. Gotowy zastygnięty mus można zjeść w pucharkach lub wyłożyć na talerze i polać sosem czekoladowo- figowym.

    Sos czekoladowo- figowym: Rozpuścić czekoladę, dodać dżem figowy i wodę. Całość zagotować.

  2. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń