Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4701
Dodano: 16.07.2013
Odsłon: 1298
> 6 os. | > 60 min | średnie | tanie |
Białka ubij na sztywną pianę. Dalej ubijając dosypuj po trochu cukier. Następnie (ciągle ubijamy) dodawaj żółtka.
Wymieszaj i przesiej mąkę; stopniowo dodawaj do ubitej masy i delikatnie mieszaj łyżką.
Wylej ciasto do nienasmarowanej niczym formy i wstaw do piekarnika (ok. 160 st. C). Piecz ok. 20 - 25 minut. Możesz sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest już upieczony w środku.
Wyjmij gorący biszkopt z piekarnika i połóż go na podstawce (np. z trzech szklaneczek) dnem do góry (!). Zostaw do ostygnięcia.
Biszkopt wychodzi dosyć gruby (na 1/3 tortownicy), pulchny i równiutki jak stół!
Jeżeli wolisz więcej galaretki i owoców - zrób biszkopt z tylko 2 jajek, 6 łyżek cukru, 5 łyżek mąki pszennej i 1 łyżki mąki ziemniaczanej.
Ubij na sztywno śmietankę - ja to robię bez dodawania cukru, ale jak lubisz słodycze... Zagotuj wodę i przygotuj galaretkę wg opisu na opakowaniu. Ja daję ok. 3/4 wody z przepisu, bo na taki upał galaretka szybciej tężeje i jest twardsza.
Posmaruj biszkopt w formie ubitą śmietaną, posyp obficie malinami i zalej ostudzoną galaretką.
Włóż do lodówki i czekaj, aż galaretka stężeje. Później już można jeść...
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)