Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Z mascarpone – oblany kawą"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 260
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 260
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
Składniki
Żelatynę wymieszaj z niewielką ilością zimnej wody i odstaw, by spęczniała. Następnie rozpuść ją, podgrzewając. Mascarpone utrzyj z cukrem i sokiem cytrynowym. Ubij 400 g kremówki. Masę serową połącz z żelatyną i dodaj ubitą śmietankę. Wąską formę (ok. 11 x 30 cm) wyłóż folią i rozsmaruj 1/3 przygotowanej masy. Wstaw do lodówki do stężenia.
Łyżeczkę kawy rozpuść w łyżeczce wrzątku i wymieszaj z 1/3 masy serowej. Rozsmaruj na białej warstwie. Schłódź. Resztę kawy wymieszaj z dwiema łyżkami wrzątku i pozostałą masą serową. Przelej do foremki. Wstaw całość do lodówki na 2 godziny.
Czekoladę posiekaj i stop wraz z olejem kokosowym i 70 g śmietanki. Sernik wyjmij z formy i oblej przestudzoną polewą. Udekoruj groszkami – ziarenkami kawy. Czas przygotowania: 45 min. Cena porcji: ok. 4,5 zł. Kalorie: 310 kcal.Źródło: Na żywo