Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 136 Ocena: 2797
Dodano: 06.02.2018
Odsłon: 2723
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Oddzielić białka od żółtek. Masło pokroić na kawałki i posiekać lub od razu wyrobić dłońmi z mąką, solą, proszkiem do pieczenia i żółtkami. Wyrobić szybko na jednolitą masę.
Podzielić na 3 części, do jednej z nich dodać kakao i zagnieść. Wsadzić w folii lub miseczkach do zamrażalnika na około 1 godzinę.
Wyciągnąć 1 część jasnego ciasta, zetrzeć na tarce o grubych oczkach na blachę o wymiarach 25 x 30 cm. Rozłożyć równomiernie, docisnąć lekko dłonią. Rozłożyć wiśnie lub konfiturę. Zetrzeć na to porcję ciasta z kakao.
Ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą soli; potem stopniowo dodawać 1/2 szklanki cukru i miksować do jego rozpuszczenia. Wyłożyć na ciasto; zetrzeć ostatnią porcję jasnego ciasta, rozłożyć równomiernie po wierzchu.
Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Możecie wiśnie zastąpić rabarbarem lub dowolnymi owocami jagodowymi.
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

Nevermore 06 lutego 2018Zgłoś do usunięcia
No poszalałaś teraz, z tym ciachem hehehe.Super i chętnie bym taki kawałek skubnął.
Pyszności :D
0 Kto głosował? | Odpowiedz

Maudie 06 lutego 2018Zgłoś do usunięcia
Super ten Twój pleśniak:)Jestem zakochana w tym cieście od dawna,zawsze się sprawdza.Mam również swój przepis na niego i wracam co jakiś czas do tych smaków modyfikując je podobnie jak Ty:) Super fotka:) Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz