Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszysta i kremowa pianka jajeczna, z dodatkiem wina i owoców
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5343
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 880
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11775
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5343
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 880
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11775
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Składniki
Owoce obieramy i kroimy w średniej wielkości kawałki. Przygotowujemy dwa garnki. Do większego wlewamy wodę - ok połowy pojemności, i gotujemy. Do mniejszego garnka wbijamy żółtka, dodajemy cukier i wino. Gdy woda zacznie się gotować, mniejszy garnek wkładamy w duży, zmniejszamy płomień gazu. Składniki ubijamy kilka minut na puszystą pianę - użyłam spiralnej ubijaczki, ale można mikserem. Zabajone jest gotowe, gdy masa będzie gęsta, a piana kilkakrotnie zwiększy swą objętość. Do pucharków nakładamy owoce, i zalewamy ciepłą jajeczną pianką.