Do góry

Desery Przepis na:

Zabajone z owocami, na białym winie

Zabajone z owocami, na białym winie

Autor:

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 1675

Dodano:

Odsłon: 1888

Puszysta i kremowa pianka jajeczna, z dodatkiem wina i owoców

Składniki

  • 4 żółtka, 4 łyżki cukru pudru,
  • 150ml białego wina (półwytrawnego),
  • dowolne owoce (u mnie ananas, melon, mandarynka)
3-4 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Owoce obieramy i kroimy w średniej wielkości kawałki.

    Przygotowujemy dwa garnki.
    Do większego wlewamy wodę - ok połowy pojemności, i gotujemy.
    Do mniejszego garnka wbijamy żółtka, dodajemy cukier i wino.

    Gdy woda zacznie się gotować, mniejszy garnek wkładamy w duży, zmniejszamy płomień gazu.
    Składniki ubijamy kilka minut na puszystą pianę - użyłam spiralnej ubijaczki, ale można mikserem.

    Zabajone jest gotowe, gdy masa będzie gęsta, a piana kilkakrotnie zwiększy swą objętość.

    Do pucharków nakładamy owoce, i zalewamy ciepłą jajeczną pianką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń