Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przy dekorowaniu zajączków mogą pomóc dzieci :)
Klopsiki w sosie pomidorowym to pomysł na prosty i szybki obiad. Możemy je po...
Odsłon: 1478
Jeśli na śniadanie Wielkanocne swoim domownikom czy gościom pragniecie zaserw...
Odsłon: 753
Sałatka z ryżem, pieczarkami, kukurydzą, ogórkami konserwowanymi oraz z jajka...
Odsłon: 1004
Klopsiki w sosie pomidorowym to pomysł na prosty i szybki obiad. Możemy je po...
Odsłon: 1478
Jeśli na śniadanie Wielkanocne swoim domownikom czy gościom pragniecie zaserw...
Odsłon: 753
Sałatka z ryżem, pieczarkami, kukurydzą, ogórkami konserwowanymi oraz z jajka...
Odsłon: 1004
Składniki
Mąkę wsypać do większej miski, zrobić dołek. Drożdże rozkruszyć do dołka, dodać 1 łyżkę cukru i 1/2 szklanki mleka, wymieszać delikatnie aby nie wmieszać mąki. Obsypać lekko mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 15min do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać pozostałe składniki (1 jajko) i zagnieść ciasto drożdżowe. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę.
Z ciasta zrobić 9 większych kulek (brzuszek) i 9 mniejszych kulek (głowa). Wyłożyć na blachę od piekarnika i połączyć brzuch z głową za pomocą roztrzepanego jajka. Kawałek ciasta cienko rozwałkować złożyć na pół i pokroić na 18 cienki pasków i tak powstały uszy. Za pomocą wykałaczki wcisnąć je delikatnie w głowę zajączka. Z reszty ciasta zrobić 9 małych kulek i przykleić za pomocą jajka z tyłu zajączka i tak powstał ogonek. Zajączki posmarować jajkiem i piec około 20 min w 180C-200C. Udekorować np. cukrowymi pisakami
Przepisy Desery
Desery
Śląskie makrony odpustowe
Desery
Sernik cytrynowy
Desery
Sernik Zebra
Desery
Szybka babka bez miksera
Śląskie makrony odpustowe
Śląskie makrony odpustowe to ponoć najlepsze ciastka na Śląsku z bułką tartą...
Odsłon: 45
Sernik cytrynowy
Pyszny sernik bez ciasta o smaku cytrynowym z dodatkiem soku i skórki z cytry...
Odsłon: 52