Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co zrobić, aby w domowym zaciszu przygotować delikatne i puszyste drożdżówki, które z powodzeniem będą mogły konkurować z wypiekami z najlepszych cukierni i piekarni? Odpowiedź jest bardzo prosta: skorzystaj z naszego przepisu na zakręcone drożdżówki z serem. Ich smak zachwyca zarówno dzieci, jak i dorosłych. Doskonale sprawdzą się w roli podwieczorku lub słodkiej przekąski do kawy. Koniecznie zapisz sobie, jak je zrobić.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 359
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 382
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 818
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 359
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 382
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 818
Składniki
Mleko wyciągnij z lodówki i podgrzej w garnuszku. Powinno być ciepłe, ale nie gorące. Wlej połowę do wysokiego naczynia. Wsyp dwie łyżki mąki i łyżkę cukru. Wkrusz drożdże. Zamieszaj dokładnie i odłóż na 10 minut.
W tym czasie masło delikatnie rozpuść na małym ogniu. Nie musi być do końca płynne, ważne, żeby było miękkie.
Do dużej miski wsyp mąkę, pozostałą część cukru, ciepłe mleko i wbij jajko. Przelej wyrośnięty rozczyn. Dodaj odrobinę soli. Zacznij wyrabiać ciasto ręcznie albo z pomocą haka. Dodaj masło i wyrabiaj tak długo, aż cały tłuszcz się wchłonie. Ciasto powinno być jednolite i gładkie. Uformuj z niego kulę. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. Powinno to trwać około półtorej godziny.
Po tym czasie najpierw przełóż twaróg półtłusty do wysokiego naczynia i zblenduj go. Możesz też wymieszać z pomocą widelca, rozgniatając energicznie. Dodaj obydwa cukry i 2 jajka. Wymieszaj wszystkie składniki.
Wyrośnięte ciasto podziel na 4-5 części, jeśli chcesz zrobić warkocze lub zostaw w całości, jeśli chcesz je zawinąć albo wyciąć kółka.
Aby zrobić warkocze, każdy kawałek ciasta podziel na trzy części. Jeśli lepi się w dłoniach, dodaj odrobinę mąki. Uformuj z jednego kawałka ciasta trzy wałeczki. Jeden przetnij wzdłuż i przełóż tam nadzienie. Zlep ciasto tak, aby masa serowa została w środku. Teraz trzy wałeczki połącz ze sobą i przekładaj tak, jak warkocza. Na koniec zlep końce. Przełóż na blachę wyłożoną papierem. Powtórz czynność z każdym kawałkiem ciasta. Każdą drożdżówkę posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp migdałami. Odstaw na 10 minut do kolejnego wyrośnięcia.
Jeśli chcesz zrobić inny kształt drożdżówek, najlepiej rozwałkuj ciasto na placek. Pamiętaj, aby pozostawić jeszcze do drugiego wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez około 25 minut.