Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zapiekane szparagi w płatach lazanii"
Zawsze się darzy. Tak mówi moja ciocia. I to prawda. Zawsze się udaje.
Odsłon: 1432
Smakowite kotlety zrobione z makaronu pokrojonego w kostkę fileta drobiowego,...
Odsłon: 47
Mocno kakaowy z wiśniami. Te lekko kwaśne wiśnie są skarbnicą wielu cennych...
Odsłon: 1102
Szybka sałatka idealna na śniadanie świąteczne. Wiosenny zestaw warzyw. Sałat...
Odsłon: 468
Zawsze się darzy. Tak mówi moja ciocia. I to prawda. Zawsze się udaje.
Odsłon: 1432
Smakowite kotlety zrobione z makaronu pokrojonego w kostkę fileta drobiowego,...
Odsłon: 47
Mocno kakaowy z wiśniami. Te lekko kwaśne wiśnie są skarbnicą wielu cennych...
Odsłon: 1102
Szybka sałatka idealna na śniadanie świąteczne. Wiosenny zestaw warzyw. Sałat...
Odsłon: 468
Składniki
W większym rondelku rozgrzej masło, dodaj mąkę i, stale mieszając, lekko zrumień. Dodaj mleko i bulion, dokładnie rozprowadź. Gotuj ok. 15 minut. Pod koniec dodaj śmietanę, wymieszaj. Sos dopraw solą i pieprzem.
Płaty lazanii włóż do posolonego wrzątku, gotuj 5 minut. Odlej na sicie, przepłucz zimną odcedź i poprzekrawaj na połowy.
Białe szparagi obierz, zielone oczyść. Włóż je do garnka z posolonym wrzątkiem i obgotuj (zielone ok. 5 min, białe ok. 10 min). Odcedzone szparagi owiń plastrami szynki i podgotowanymi płatami lazanii. Brytfannę wysmaruj olejem, włóż roladki. Zalej sosem i posyp tartym parmezanem. Zapiekaj w 170 st. około 20 minut.
Czas ok. 60 min; porcja – 590 kcal, cena 6 zł.
Dobra rada: W ten sam sposób możesz zapiec lekko obgotowane pory.
Najbardziej znana szynka dojrzewająca pochodzi z Parmy. Można ją kupić w naszych sklepach, ale jest droga. Da się ją zastąpić tańszą szynką szwarcwaldzką lub polędwicą łososiową.Źródło: Świat kobiety