Do góry

Desery Przepis na:

Zapiekane truskawki zabaglione

Zapiekane truskawki zabaglione

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10331

Dodano:

Odsłon: 1288

Sezon truskawkowy trwa, więc kolejny przepis na ich wykorzystanie. Połączenie dwóch pysznych smaków - lekko kwaśne truskawki i słodki kogel - mogel, który po zapieczeniu zmienia się w delikatny omlet, biszkopt? :-) ekspresowy deser. Polecam :-)

Składniki

  • truskawki ok. 40 dag
  • jajko 3
  • cukier 1,5 łyżki
  • ajerkonaik 3 łyżki (opcjonalnie)
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 200 st.
    Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na pół lub ćwiartki. Ułożyć w kokilkach (u mnie 6 o średnicy 8cm).

    Jajka utrzeć z cukrem i ajerkoniakiem aż powstanie gładki, jasny krem. Następnie miseczkę ustawić nad garnkiem z gotującą się wodą i ubijać aż krem zgęstnieje. Delikatnie polać nim truskawki.

    Piec ok. 12-15 min. aż wierzch zbrązowieje. Wcinać na ciepło :) Pysznie smakują z lodami :-)

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń