Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zapiekanka kalafiorowa"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 200
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 200
Składniki
Świeży kalafior oczyść starannie pod bieżącą wodą, podziel na różyczki, ugotuj na półmiękko, osącz na si cie. Jeśli używasz kalafiora mrożonego, ugotuj go bez rozmrażania.
Cukinię sparz wrzątkiem, wyszoruj, pozostaw ze skórką. Odetnij stwardniałe końcówki, pokrój w plasterki. W ten sam sposób pokrój kiełbasę.
Cebulę obierz, bardzo drobno poszatkuj. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć posiekaną cebulę. Oprósz ją mąką. Zasmaż na jasny kolor. Na koniec do zasmażki wlej mleko, wymieszaj.
Powstały sos beszamelowy dopraw do smaku solą i białym pieprzem, gotuj na wolnym ogniu, mieszając, ok. 15 min. Do posmarowanej olejem formy włóż warzywa i kiełbasę. Zalej przygotowanym sosem, posyp bułką tartą, piórkami pora i ziołami. Zapiekaj 25 minut w 180 st.Źródło: Świat kobiety