Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zapiekanka ryżowa z pomidorami, mozzarellą i beszamelem"
Papryka to moje ulubione warzywo, na doddatek bardzo bogate w witaminy.
Odsłon: 8227
Składniki
Zapiekankę ryżową możesz wzbogacić dowolnymi warzywami: siekaną papryką, cebulą, czosnkiem.
Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Mozzarellę osącz z zalewy i pokrój w plastry.
W rondlu rozgrzej masło, dodaj mąkę i krótko zasmaż. Po chwili zdejmij rondel z ognia i, cały czas mieszając, wlewaj zimne mleko. Mieszaj cały czas (najlepiej użyj do tego trzepaczki), aby nie zrobiły się grudki. Pod koniec dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smak sosu beszamelowego wzmocni 1/2 łyżeczki ostrej musztardy, kilka kropli soku z cytryny lub odrobina tartego chrzanu
Powstały gęsty sos beszamelowy wymieszaj z tartym serem i ugotowanym na sypko ryżem.
Formę (lub foremki) wysmaruj tłuszczem i wypełnij masą ryżową. Na wierzchu układaj plastry pomidorów oraz mozzarelli, posyp listkami świeżego tymianku.
Zapiekankę wstaw do wcześniej rozgrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 200°C około 15 minut.
Zapiekankę podawaj na zimno, udekorowaną gałązkami tymianku z ulubionym ostrym sosem.
75 minut, porcja: 365 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie
Przepisy Desery
Desery
Tort śmietankowy z truskawkami
Desery
Tort bezowy z białą czekoladą
Desery
Blok czekoladowy według Ewy Wachowicz
Desery
Babka drożdżowa z rodzynkami
Tort śmietankowy z truskawkami
Tort robiłem poza sezonem, dlatego do nadzienia użyłem mrożonych truskawek i...
Odsłon: 40
Tort bezowy z białą czekoladą
Bezy zazwyczaj robię z zamrożonych białek. Zostają mi one głównie po pieczeni...
Odsłon: 45