Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zapiekanka warzywna"
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 130
Polecam.
Odsłon: 210
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 56
...ale pyszny.
Odsłon: 121
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 130
Polecam.
Odsłon: 210
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 56
...ale pyszny.
Odsłon: 121
Składniki
Sposób przygotowania: Suszone pomidory osączyć z zalewy, drobno pokroić. Ziemniaki obrać, gotować 20 minut w posolonej wodzie. Odcedzić, wystudzić, pokroić w plasterki.
Szpinak opłukać i osączyć. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na 1 łyżce rozgrzanego masła. Dodać szpinak, dusić jeszcze kilka minut – bez przykrycia, by odparował nadmiar wody.
Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła. Oprószyć mąką, krótko zasmażyć. Do zasmażki dodać 1 szklankę wody i mleko. Wsypać bulion, dobrze wymieszać. Sos doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować jeszcze 5 minut. Ser pokroić na kawałeczki, wrzucić do sosu i gotować, mieszając, aż się rozpuści. Pod koniec przyprawić pieprzem i odrobiną soli.
W natłuszczonej żaroodpornej formie układać na przemian plastry ziemniaków i porcje masy szpinakowej. Każdą warstwę cienko posmarować sosem serowym. Zakończyć plastrami ziemniaków. Wierzch posypać pokruszonym chlebem. Zapiekać 30-45 minut w 200°C.
Czas przygotowania : około 90 minutŹródło: Życie na gorąco