Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zapiekanka z fetą i bakłażanem"
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 161
Czasami można znaleźć bardzo apetyczne rzodkwie, są idealne do surówek.
Odsłon: 99
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 161
Czasami można znaleźć bardzo apetyczne rzodkwie, są idealne do surówek.
Odsłon: 99
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 60 minut
Bakłażany umyć, odciąć końce, pokroić w cienkie, podłużne plastry. Posypać solą i odłożyć na 10 minut, by puściły gorzki sok. Seler naciowy pokroić w kostkę. Marchewkę obrać, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Połowę majeranku posiekać.
Plastry bakłażana opłukać, osuszyć, oprószyć mąką. Na patelni porcjami rozgrzewać 6 łyżek oleju. Kłaść bakłażanowe plastry, smażyć po ok. 2 minuty z obu stron. Zdjąć z patelni. Do tłuszczu na patelni dolać 2 łyżki oleju. Zeszklić czosnek i cebulę. Dodać koncentrat pomidorowy, seler naciowy i marchew.
Warzywa krótko poddusić. Przyprawić do smaku pieprzem, solą i papryką. Dodać rozgniecione pomidory i posiekany majeranek. Podlać bulionem. Dusić 5 minut. Oliwki pokroić w cienkie plasterki. Dodać do warzywnego sosu na patelni. Ponownie przyprawić go do smaku. Ser feta pokruszyć.
Żaroodporną formę posmarować tłuszczem. Układać na przemian plastry bakłażana, boczku i porcję warzywnego sosu. Każdą warstwę posypać odrobiną pokruszonej fety. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 20-30 minut. Gotową zapiekankę posypać listkami majeranku.Źródło: Życie na gorąco