Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zapiekanka ziemniaczana z kalarepą"
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5625
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27853
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 68
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5625
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27853
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 68
Składniki
Na dużej patelni rozpuść masło, stale mieszając dodaj mąkę i podsmaż ją. Następnie stopniowo dodawaj mleko i ubijaj większą miotełką.
Mieszając doprowadź beszamel do wrzenia i gotuj przez 10 minut na małym ogniu, aż będzie gładki i gęsty. Dopraw solą, pieprzem i odstaw.
Pokrój w cienkie plastry i posól obrane ziemniaki oraz kalarepy. Zetrzyj ser na tarce o małych oczkach. Szynkę pokrój w kosteczkę.
Dno brytfanny pokryj cienką warstwą beszamelu, posyp tartym serem i pokrojoną szynką. Rozłóż na tym warstwę kalarepy i ziemniaków i ponownie posmaruj beszamelem. Powtarzaj aż do zużycia składników. Ostatni ma być beszamel posypany serem.
Zapiekaj w piekarniku w temperaturze 200 st. C przez ok. 35-40 minut. Pokrój na kawałki i udekoruj pomidorkami i pietruszką.Źródło: Tele Tydzień