Do góry

Desery Przepis na:

Zapiekanka ziemniaczana z kalarepą

Zapiekanka ziemniaczana z kalarepą

Autor:

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 4434

Dodano:

Odsłon: 2

Przepis wart wypróbowania: "Zapiekanka ziemniaczana z kalarepą"

Składniki

  • 3 ziemniaki
  • 3 kalarepy
  • 150 g żółtego sera
  • 150 g szynki
  • pomidorki koktajlowe i pietruszka do dekoracji. Beszamel: 140 g masła
  • 40 g mąki
  • 900 ml mleka
  • sól
  • mielony biały pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na dużej patelni rozpuść masło, stale mieszając dodaj mąkę i podsmaż ją. Następnie stopniowo dodawaj mleko i ubijaj większą miotełką.

  2. Mieszając doprowadź beszamel do wrzenia i gotuj przez 10 minut na małym ogniu, aż będzie gładki i gęsty. Dopraw solą, pieprzem i odstaw.

  3. Pokrój w cienkie plastry i posól obrane ziemniaki oraz kalarepy. Zetrzyj ser na tarce o małych oczkach. Szynkę pokrój w kosteczkę.

  4. Dno brytfanny pokryj cienką warstwą beszamelu, posyp tartym serem i pokrojoną szynką. Rozłóż na tym warstwę kalarepy i ziemniaków i ponownie posmaruj beszamelem. Powtarzaj aż do zużycia składników. Ostatni ma być beszamel posypany serem.

  5. Zapiekaj w piekarniku w temperaturze 200 st. C przez ok. 35-40 minut. Pokrój na kawałki i udekoruj pomidorkami i pietruszką.

    Źródło: Tele Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń