Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zapiekany obiadek dla dziecka"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 262
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 190
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 262
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 190
Składniki
Ziemniaki obierz, opłucz, wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj do miękkości. Po wystudzeniu przeciśnij przez praskę, zmiksuj lub utłucz na gładkie purée.
Do masy ziemniaczanej dodaj zmielony biały ser oraz śmietanę i 1-2 łyżki masła. Miksuj do połączenia składników. Dopraw solą.
Szpinak przepłucz, sparz wrzątkiem. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki masła. Wsyp 2 łyżki mąki, zasmaż z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj szpinak. Duś, mieszając, kilka minut. Dopraw solą.
Na osobnej patelni rozgrzej łyżkę oleju, usmaż 4 jajka sadzone. Oprósz je solą i pieprzem. Przygotuj 4 kokilki, posmaruj je masłem. Rozłóż purée, na nim porcje szpinaku i jajka. Wierzch posyp startym serem. Zapiekaj 5-10 min w 180 st, aż ser się rozpuści.
Czas ok. 30 min; porcja – 310 kcal, cena 2,50 zł.
Mrożony szpinak szybko można przygotować, ale jego konsystencja rzadko przypada dzieciom do gustu. Lepiej więc sięgać po dostępny przez cały rok liściasty szpinak baby.Źródło: Świat kobiety