Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam na zaplatane, drożdżowe bułeczki z czekoladą. Bułeczki są słodkie i puszyste. Do ich przygotowania można użyć ulubionego kremu – ja używam Nutelli. Chociaż zaplatanie bułeczek wymaga odrobiny cierpliwości, jest to prostsze niż może się wydawać, a końcowy efekt jest tego wart!
Jeśli Twoje orzechy laskowe są w skórkach, tak jak moje, rozpocznij od uprażenia ich. Orzechy ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i rozprowadź je po całej powierzchni tak, żeby leżały w miarę luźno. Włóż je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i podpiekaj przez 8 – 10 minut. Po tym czasie przełóż je na czysty ręcznik kuchenny i zetrzyj z nich podpieczoną skórkę. Oczyszczone orzechy odłóż do całkowitego ostygnięcia, a następnie zmiel je lub pokrój drobno nożem.
Przygotuj ciasto drożdżowe. Do misy miksera wsyp mąkę, cukier, drożdże, odrobinę soli oraz mleko w proszku. Całość podlej mniej więcej połową przygotowanej wcześniej zimnej wody i wstępnie wymieszaj szpatułką. Ciasto wyrabiaj mikserem na wolnych obrotach, stopniowo dodając resztę wody.
Kiedy składniki się połączą, dodaj do ciasta masło w temperaturze pokojowej i wyrabiaj przez kilka minut.
Wyłóż ciasto na podsypany mąką blat i wyrabiaj je tak długo, aż przestanie kleić się do rąk i blatu oraz stanie się elastyczne.
Przełóż ciasto do naoliwionej miski i kilka razy obróć, żeby pokryć powierzchnię oliwą. Ciasto odstaw pod przykryciem na około 2 godziny lub do momentu, kiedy podwoi swoją objętość.
Z wyrośniętego ciasta wybij powietrze i przełóż je na podsypany mąką blat. Rozgnieć ciasto w taki sposób, żeby pozbyć się reszty pęcherzyków powietrza; następnie wałkuj ciasto do momentu, aż uzyskasz płat o wielkości około 30 x 50 cm.
Po uzyskaniu pożądanego kształtu posmaruj ciasto cienką warstwą Nutelli lub innego słodkiego kremu z dużą zawartością tłuszczu. Następnie posyp ciasto zmielonymi wcześniej orzechami laskowymi.
Ciasto złóż dwukrotnie: najpierw około 1/3 ciasta załóż powoli do środka, delikatnie naciągając ciasto, jeśli jest taka potrzeba. Wyrównaj boki ciasta i tak samo załóż pozostałą część z widoczną Nutellą. Na końcu delikatnie zamknij łączenia.
Po uzyskanym płacie przejedź delikatnie wałkiem, żeby scalić ze sobą warstwy, i ponownie wyrównaj boki.
Tak przygotowane ciasto podziel na 12 równych pasków. Każdy tak powstały pasek natnij dwukrotnie ostrym nożem na prawie całej długości, pozostawiając około 1.5 cm z jednej strony. Będzie to miejsce łączenia.
Tak nacięte ciasto zapleć w prosty warkocz. Następnie połącz ze sobą nacięte pasy, delikatnie zawiń całość wokół palca i połącz ze sobą końce. Powtórz czynność dla wszystkich bułeczek.
Tak przygotowane bułeczki ułóż w blaszce do babeczek i odstaw pod przykryciem na godzinę lub do momentu, kiedy podwoją swoją objętość.
Po upływie tego czasu posmaruj bułeczki mlekiem i posyp je z wierzchu siekanymi orzechami.
Tak przygotowane bułki piecz w piekarniku rozgrzanym do 180oC z termoobiegiem, lub 200oC w funkcji góra dół, przez około 16 – 18 minut – do momentu, kiedy góra bułeczek pięknie się zarumieni.
Gotowe bułki odstaw na 5 minut w blaszce, po czym przełóż je na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Smacznego!
mieciutkie i pyszniutkie w sam raz na dlugie zimowe wieczory;)
Odsłon: 40003
Pyszne, słodkie pieczone buraki, ostra, orzechowa rukola i chrupiące orzechy,...
Odsłon: 188
Prosty deser straciatella z frużeliną czereśniową i owsianymi ciasteczkami to...
Odsłon: 177
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 27
Bigos po cygańsku bo fajny pomysł na obiad szczególnie gdy chcemy nieco zmod...
Odsłon: 60
Pyszne, słodkie pieczone buraki, ostra, orzechowa rukola i chrupiące orzechy,...
Odsłon: 188
Prosty deser straciatella z frużeliną czereśniową i owsianymi ciasteczkami to...
Odsłon: 177
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 27
Bigos po cygańsku bo fajny pomysł na obiad szczególnie gdy chcemy nieco zmod...
Odsłon: 60
Składniki
Jeśli Twoje orzechy laskowe są w skórkach, tak jak moje, rozpocznij od uprażenia ich. Orzechy ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i rozprowadź je po całej powierzchni tak, żeby leżały w miarę luźno. Włóż je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i podpiekaj przez 8 – 10 minut. Po tym czasie przełóż je na czysty ręcznik kuchenny i zetrzyj z nich podpieczoną skórkę. Oczyszczone orzechy odłóż do całkowitego ostygnięcia, a następnie zmiel je lub pokrój drobno nożem.
Przygotuj ciasto drożdżowe. Do misy miksera wsyp mąkę, cukier, drożdże, odrobinę soli oraz mleko w proszku. Całość podlej mniej więcej połową przygotowanej wcześniej zimnej wody i wstępnie wymieszaj szpatułką. Ciasto wyrabiaj mikserem na wolnych obrotach, stopniowo dodając resztę wody.
Kiedy składniki się połączą, dodaj do ciasta masło w temperaturze pokojowej i wyrabiaj przez kilka minut.
Wyłóż ciasto na podsypany mąką blat i wyrabiaj je tak długo, aż przestanie kleić się do rąk i blatu oraz stanie się elastyczne.
Przełóż ciasto do naoliwionej miski i kilka razy obróć, żeby pokryć powierzchnię oliwą. Ciasto odstaw pod przykryciem na około 2 godziny lub do momentu, kiedy podwoi swoją objętość.
Z wyrośniętego ciasta wybij powietrze i przełóż je na podsypany mąką blat. Rozgnieć ciasto w taki sposób, żeby pozbyć się reszty pęcherzyków powietrza; następnie wałkuj ciasto do momentu, aż uzyskasz płat o wielkości około 30 x 50 cm.
Po uzyskaniu pożądanego kształtu posmaruj ciasto cienką warstwą Nutelli lub innego słodkiego kremu z dużą zawartością tłuszczu. Następnie posyp ciasto zmielonymi wcześniej orzechami laskowymi.
Ciasto złóż dwukrotnie: najpierw około 1/3 ciasta załóż powoli do środka, delikatnie naciągając ciasto, jeśli jest taka potrzeba. Wyrównaj boki ciasta i tak samo załóż pozostałą część z widoczną Nutellą. Na końcu delikatnie zamknij łączenia.
Po uzyskanym płacie przejedź delikatnie wałkiem, żeby scalić ze sobą warstwy, i ponownie wyrównaj boki.
Tak przygotowane ciasto podziel na 12 równych pasków. Każdy tak powstały pasek natnij dwukrotnie ostrym nożem na prawie całej długości, pozostawiając około 1.5 cm z jednej strony. Będzie to miejsce łączenia.
Tak nacięte ciasto zapleć w prosty warkocz. Następnie połącz ze sobą nacięte pasy, delikatnie zawiń całość wokół palca i połącz ze sobą końce. Powtórz czynność dla wszystkich bułeczek.
Tak przygotowane bułeczki ułóż w blaszce do babeczek i odstaw pod przykryciem na godzinę lub do momentu, kiedy podwoją swoją objętość.
Po upływie tego czasu posmaruj bułeczki mlekiem i posyp je z wierzchu siekanymi orzechami.
Tak przygotowane bułki piecz w piekarniku rozgrzanym do 180oC z termoobiegiem, lub 200oC w funkcji góra dół, przez około 16 – 18 minut – do momentu, kiedy góra bułeczek pięknie się zarumieni.
Gotowe bułki odstaw na 5 minut w blaszce, po czym przełóż je na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Smacznego!
Przepisy Desery
Desery
Biszkopt japoński
Desery
Chrupiąca gofry domowe. Jak z najlepszej kawiarni
Desery
Najprostsze ciasto bez pieczenia z truskawkami
Desery
Deser truskawkowy na chrupiącym spodzie
Biszkopt japoński
Ciasto Kasutera znane także jako Castella, to japoński biszkopt miodowy, niez...
Odsłon: 28
Chrupiąca gofry domowe. Jak z najlepszej kawiarni
Kto nie lubi gofrów? Smakują wyjątkowo z sezonowymi owocami, choć gofry z teg...
Odsłon: 36