Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Macie ochotę na coś słodkiego? Bardzo proszę. Drożdżówka. Zrobiłam z białym makiem, ale wiem, że niełatwo go dostać. Jeśli nie macie białego maku, to oczywiście można użyć tradycyjnego. Tak, czy siak, będzie smacznie.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 146
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3839
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 266
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 356
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 146
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3839
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 266
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 356
Składniki
Ciepłe mleko, wlać do miski. Dodać cukier i wkruszyć drożdże. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Dodać resztę składników. Wyrobić na gładkie ciasto. Miskę z ciastem, nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką.
Następnie rozwałkować ciasto na prostokąt. Na tak przygotowane ciasto, wyłożyć mak i zawinąć w roladę.
Gotową roladę przenieść na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie rozciąć roladę nożem wzdłuż, ale końcówkę z jednej strony, zostawić nierozciętą.
Przeplatać na przemian, tak, żeby mak był na górze.
Skleić końce.
Uformować okrąg i skleić końce ciasta. Białko które nam zostało wymieszać z cukrem pudrem. Posmarować ciasto na wierzchu. Dzięki temu, nie trzeba już ciasta lukrować, po upieczeniu. No chyba, że lubicie bardzo słodkie :)
Ciasto wstawić do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni. Piec 40-45 minut.
Kiedy ciasto wystygnie, możemy zajadać. Najlepiej smakuje na świeżo, ale nawet po dwóch dniach jest smaczne.