Do góry

Desery Przepis na:

Zawijaniec drożdżowy z białym makiem

Zawijaniec drożdżowy z białym makiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 158 Ocena: 1530

Dodano:

Odsłon: 219

Macie ochotę na coś słodkiego? Bardzo proszę. Drożdżówka. Zrobiłam z białym makiem, ale wiem, że niełatwo go dostać. Jeśli nie macie białego maku, to oczywiście można użyć tradycyjnego. Tak, czy siak, będzie smacznie.

Składniki

  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 30 g. drożdży
  • 500 g. mąki pszennej tortowej
  • duża szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 żółtko (białko zostawić)
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 puszka białego maku (400 g )
  • Dodatkowo:
  • 3-4 łyżki cukru pudru
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Zawijaniec drożdżowy z białym makiem

Przygotowanie

  1. Ciepłe mleko, wlać do miski. Dodać cukier i wkruszyć drożdże. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Dodać resztę składników.
    Wyrobić na gładkie ciasto.
    Miskę z ciastem, nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką.

  2. Następnie rozwałkować ciasto na prostokąt.
    Na tak przygotowane ciasto, wyłożyć mak i zawinąć w roladę.

  3. Gotową roladę przenieść na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia.
    Następnie rozciąć roladę nożem wzdłuż, ale końcówkę z jednej strony, zostawić nierozciętą.

  4. Przeplatać na przemian, tak, żeby mak był na górze.

  5. Skleić końce.

  6. Uformować okrąg i skleić końce ciasta.

    Białko które nam zostało wymieszać z cukrem pudrem. Posmarować ciasto na wierzchu. Dzięki temu, nie trzeba już ciasta lukrować,
    po upieczeniu. No chyba, że lubicie bardzo słodkie :)

  7. Ciasto wstawić do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni. Piec 40-45 minut.

  8. Kiedy ciasto wystygnie, możemy zajadać. Najlepiej smakuje na świeżo, ale nawet po dwóch dniach jest smaczne.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń