Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale sprawdzi się na śniadanie na słodko, a także jako dodatek do kawy. Zawijasy drożdżowe z miodem są też puszyste i delikatne.
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 17768
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1855
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15551
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 7088
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 17768
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1855
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15551
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 7088
Składniki
W miseczce rozkrusz drożdże. Dodaj ciepłe mleko, 2 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru. Wymieszaj i odstaw na 15 minut.
Resztę mąki przesiej do dużej miski. Dodaj cukier, sól, jajko i żółtko. Wlej spieniony zaczyn.
Zacznij wyrabiać ciasto, najpierw łyżką, potem ręką. Kiedy składniki zaczną się łączyć, cienką strużką wlej olej i wyrabiaj dalej aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i odchodzące od ręki. To potrwa ok. 8-10 minut.
Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na duży prostokąt ok. 0,5 cm grubości. Następnie pokrój ciasto na paski o szerokości około 5 centymetrów.
Teraz podgrzej miód i masło w rondelku. Nie zagotowuj, masło ma się rozpuścić, a masa być ciepła, ale nie gorąca. Każdy pasek posmaruj przygotowaną mieszanką. Następnie zawiń je, tworząc ślimaczki w kształcie rożka.
Ułóż zawijasy drożdżowe z miodem na blasze, zachowując odstępy. Przykryj i odstaw na 30 minut, żeby jeszcze podrosły. Piecz ok. 20-25 minut w 180°C aż lekko się zezłocą.