Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
proste ciasto z pysznym kremem...
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 831
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8944
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1321
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10550
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4755
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 831
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8944
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1321
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10550
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4755
Składniki
CIASTO: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wsypujemy powoli cukier oraz dodajemy po 1 żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy jajecznej na przemian z olejem i wodą gazowaną. Ubijać mikserem na niskich obrotach. Ciasto dzielimy mniej więcej na pół, do jednej części dodajemy 3 łyżki mąki, a do drugiej kakao, dobrze wymieszać ciasta. Tortownice wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, wlewać małymi porcjami na przemian ciasto jasne i ciemne. Piec ok 55 minut w temp 180stC. KREM: 600 ml mleka zagotować z pół szklanki cukru - mieszając , w pozostałym 400 ml mleka rozprowadzić proszek budyniowym, dobrze wymieszać i powoli wlewać do gotującego się na małym ogniu mleka- cały czas mieszając , by powstała gładka masa budyniowa. Odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć z cukrem na gładki krem i dodawać małymi porcjami budyń, dobrze razem wszystko połączyć. Wystudzone ciasto przekroić na pół, przełożyć go kremem, przykryć drugą połówką, ponownie posmarować kremem. Pozostałym kremem można dowolnie ozdobić i udekorować perełkami. Wstawić do lodówki na co najmniej 8 godzin.