Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zeppole to smakołyk rodem z Włoch - delikatne i puszyste mini pączki z sera ricotta. Są wyjątkowo proste - bez drożdży, bez wyrabiania, bez miksera. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Oto idealne danie dla tych, którzy lubią dobrze zjeść. Sycący gulasz z łopatk...
Odsłon: 2332
Bardzo delikatny, oryginalnie wyglądający pomarańczowy deserek. Na pewno zask...
Odsłon: 33
Prosty przepis na zdrowe danie pełne białka i witamin! Lekki obiad lub kolacj...
Odsłon: 55
Oto idealne danie dla tych, którzy lubią dobrze zjeść. Sycący gulasz z łopatk...
Odsłon: 2332
Bardzo delikatny, oryginalnie wyglądający pomarańczowy deserek. Na pewno zask...
Odsłon: 33
Prosty przepis na zdrowe danie pełne białka i witamin! Lekki obiad lub kolacj...
Odsłon: 55
Składniki
W misce mieszamy składniki mokre - ricottę, jajka, amaretto. Amaretto nadaje delikatny aromat, ale także zmniejsza ilość wchłanianego oleju. Ja używałam do mieszania ręcznej trzepaczki. W drugiej mieszamy składniki suche - mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Ilość mąki może być zależna od wielkości użytych jaj. Ja miałam jajka L, a więc dość duże. Jeśli używacie mniejszych jaj, warto na początku dać 100g mąki i ewentualnie dosypać więcej później resztę. Ciasto powinno być średnio gęste, ale nie lejące. W garnku podgrzewamy olej do 170-175 stopni. Nakładamy porcje ciasta na małą łyżeczkę i drugą łyżeczką wrzucamy do oleju. Ważne, aby pączki były małe. Smażymy, aż do mocnego zarumienienia. Można wykałaczką sprawdzić, czy są już usmażone w środku. Cały czas pilnujemy, ale pączki obracają się same, kiedy z jednej strony się już mocniej przysmażą ;). Po smażeniu, pączki odkładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru oleju. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.