Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zeppole to smakołyk rodem z Włoch - delikatne i puszyste mini pączki z sera ricotta. Są wyjątkowo proste - bez drożdży, bez wyrabiania, bez miksera. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 7989
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 271
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 106
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2167
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 676
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 7989
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 271
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 106
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2167
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 676
Składniki
W misce mieszamy składniki mokre - ricottę, jajka, amaretto. Amaretto nadaje delikatny aromat, ale także zmniejsza ilość wchłanianego oleju. Ja używałam do mieszania ręcznej trzepaczki. W drugiej mieszamy składniki suche - mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Ilość mąki może być zależna od wielkości użytych jaj. Ja miałam jajka L, a więc dość duże. Jeśli używacie mniejszych jaj, warto na początku dać 100g mąki i ewentualnie dosypać więcej później resztę. Ciasto powinno być średnio gęste, ale nie lejące. W garnku podgrzewamy olej do 170-175 stopni. Nakładamy porcje ciasta na małą łyżeczkę i drugą łyżeczką wrzucamy do oleju. Ważne, aby pączki były małe. Smażymy, aż do mocnego zarumienienia. Można wykałaczką sprawdzić, czy są już usmażone w środku. Cały czas pilnujemy, ale pączki obracają się same, kiedy z jednej strony się już mocniej przysmażą ;). Po smażeniu, pączki odkładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru oleju. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.