Do góry

Desery Przepis na:

Zielona łąka - ciasto

Zielona łąka - ciasto

Autor:

Przepisów i artykułów: 410 Ocena: 2063

Dodano:

Odsłon: 1534

Zachwycający wygląd ciasta sprawia, że nikt mu się nie oprze.

Składniki

  • Szpinak świeży - 100 g
  • Jajka kurze - 6 szt.
  • Cukier kryształ - 24 dag
  • Mąka tortowa - 24 dag
  • Proszek do pieczenia 1 1/2 łyżeczki
  • Truskawki - 1 kg
  • Ser mascarpone - 250 g
  • Śmietana 30% - 200 ml
  • Galaretki o smaku truskawkowym - 4 szt.
  • Czekolada mleczna - tabliczka - 100 g
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zielona łąka - ciasto

Przygotowanie

  1. Szpinak umyć, zblendować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić na puszysto z cukrem, wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia, na końcu dodać szpinak, wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto.

  2. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut lub do suchego patyczka. Wystudzić , przekroić na połowę. 2 galaretki rozpuścić w 2 1/2 szklanki gorącej gotowanej wody, pozostawić do zakrzepnięcia. Truskawki umyć, obrać z szypułek, część ułożyć na jednej połowie ciasta, zalać krzepnącą galaretką.

  3. Przykryć drugą połową ciasta. 2 galaretki rozpuścić w 1 1/2 szklanki gorącej gotowanej wody, pozostawić do zakrzepnięcia. Pozostałe truskawki zblendować. Śmietanę ubić na sztywno , dodać serek mascarpone , wymieszać, dodać mus truskawkowy oraz krzepnącą galaretkę, wymieszać , wyłożyć na ciasto.

  4. Na wierzch zetrzeć czekoladę. Schłodzić w lodówce 4 godziny, podzielić na porcje.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń