Do góry

Desery Przepis na:

Zielone ciasteczka

Zielone ciasteczka

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 15

Dodano:

Odsłon: 4925

Idealne do kawki czy herbatki ciastka o wyjątkowym kolorze...

Składniki

  • 2¾ szkl mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 225 g miękkiego masła
  • 1¹/₂ szkl cukru (ja dałam 1¹/₄)
  • 1 jajko
  • 1 cukier waniliowy
  • opakowanie szpinaku (ja miałam 450 g zamrożonego)
  • 1 szkl czekoladowych kropelek (lub czekolady drobno pokrojonej)
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Zielone ciasteczka

Przygotowanie

  1. Szpinak rozmrozić i odsączyć, można jeszcze rozdrobnić blenderem.

    Piekarnik nagrzać do 190°C.
    2 duże blachy wyłożyć papierem do pieczenia i odłożyć na bok.

    W mniejszej misce wymieszać razem mąkę, sodę i proszek do pieczenia i odłożyć na bok.

    Miękkie masło rozmiksować z cukrem. Dodać jajko, szpinak i cukier waniliowy. Wszystko dobrze wymieszać na jednolitą masę. Dodać połowę ilości mąki zmieszanej z sodą i proszkiem do pieczenia i dobrze wymieszać na wolnych obrotach. Dodać resztę mąki i ponownie wymieszać. Następnie dosypać kawałki czekolady i dobrze wymieszać łyżką.

    Gotową masę można nakładać na wyłożoną papierem blachę gałkownicą do lodów lub zwykłą łyżką, pomagając sobie drugą łyżką przy ściąganiu masy formując kuliste kształty. Nie muszą być foremne i gładkie.

    Blachę wsunąć do piekarnika nisko ale nie na najniższym poziomie. Piec ok. 10 min aż brzegi ciastek przybiorą rumiany kolor. W połowie tego czasu obrócić blachę.

    Po upieczeniu, ciastka zostawić na blaszce do schłodzenia, po czym przełożyć je na ruszt / kratę do piekarnika aby całkiem ostygły.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń