Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne do kawki czy herbatki ciastka o wyjątkowym kolorze...
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 225
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104553
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 345
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9067
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 225
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104553
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 345
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9067
Składniki
Szpinak rozmrozić i odsączyć, można jeszcze rozdrobnić blenderem. Piekarnik nagrzać do 190°C. 2 duże blachy wyłożyć papierem do pieczenia i odłożyć na bok. W mniejszej misce wymieszać razem mąkę, sodę i proszek do pieczenia i odłożyć na bok. Miękkie masło rozmiksować z cukrem. Dodać jajko, szpinak i cukier waniliowy. Wszystko dobrze wymieszać na jednolitą masę. Dodać połowę ilości mąki zmieszanej z sodą i proszkiem do pieczenia i dobrze wymieszać na wolnych obrotach. Dodać resztę mąki i ponownie wymieszać. Następnie dosypać kawałki czekolady i dobrze wymieszać łyżką. Gotową masę można nakładać na wyłożoną papierem blachę gałkownicą do lodów lub zwykłą łyżką, pomagając sobie drugą łyżką przy ściąganiu masy formując kuliste kształty. Nie muszą być foremne i gładkie. Blachę wsunąć do piekarnika nisko ale nie na najniższym poziomie. Piec ok. 10 min aż brzegi ciastek przybiorą rumiany kolor. W połowie tego czasu obrócić blachę. Po upieczeniu, ciastka zostawić na blaszce do schłodzenia, po czym przełożyć je na ruszt / kratę do piekarnika aby całkiem ostygły.