Do góry

Desery Przepis na:

Zielone ciasteczka kokosowo-orzechowe

Zielone ciasteczka kokosowo-orzechowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 601 Ocena: 10814

Dodano:

Odsłon: 534

Cudownie kokosowe kruche ciasteczka na bazie rukoli. Do tej wersji ciasteczek dodałam wiórki kokosowe które świetnie skomponowały się z orzechami i rukolą. Proste i szybkie wykonanie przy użyciu foremek. Dla tych ciasteczek warto zasiać rukolę :)

Składniki

  • rukola świeża 70 g
  • mąka pszenna 380 g
  • wiórki kokosowe 18 g
  • orzechy włoskie 30 g
  • tłuszcz 180 g : olej kokosowy lub 130 g smalcu + 50 g oleju kokosowego
  • cukier kokosowy około 65 g
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Świeżą rukolę należy dobrze opłukać i lekko osuszyć w ręczniku papierowym, lub ściereczce lnianej. Do miksera wkładamy mąkę, pokrojony tłuszcz, cukier kokosowy, wiórki kokosowe i orzechy włoskie. Rukolę lekko posiekać i dodać do miksera.

    Wszystko miksujemy, najpierw pulsacyjnie, potem normalnie, do momentu uzyskamy gładkiej zielonej masy. Ciasto przekładamy na blat, kilka razy ugniatamy ręką, zawijamy w folię i schładzamy w lodówce.
    Partiami wyjmujemy ciasto, wałkujemy na grubość 1 cm i wykrawamy ulubione wzory.

  2. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 C do 10 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń