Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ziemniaczane placuszki"
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 44
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 57
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 288
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 44
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 57
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 288
Składniki
Ziemniaki obierz i umyj. Ugotuj w osolonej wodzie i odcedź. Umyj i posiekaj bazylię i szczypiorek. Umyte pomidory, cukinię i mozzarellę pokrój w grubsze plastry. Wystudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę i wymieszaj z jajkiem, mąką i ziołami. Dopraw solą i pieprzem.
Na rozgrzany na patelni olej nakładaj na dużą łyżką masę ziemniaczaną. Usmaż placuszki, obustronnie na ciemnozłoty kolor. Odstaw do wystudzenia.
Na każdym placku połóż po plasterku pomidora, sera i cukinii. Całość zapiekaj w piekarniku w temp. 200° C przez 7 minut. Danie podawaj z sałatką polaną sosem.Źródło: Na żywo