Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ziemniaczane róże w sezamie Fot.:RFF Hamburg (4), Materiały Prywatne (6)"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 594
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 43
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 867
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 594
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 43
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 867
Składniki
Ziemniaki (najlepiej, by były okrągłe, o regularnym kształcie i jednakowej wielkości) cieniutko obieram, opłukuję pod bieżącą wodą i dokładnie wycieram papierowym ręcznikiem. Za pomocą obieraczki do ziemniaków kroję kartofelki w bardzo cienkie talarki (chodzi o to, by były elastyczne i dawały się wyginać bez łamania).
Plasterki układam tak, by delikatnie na siebie nachodziły. Zwijam je w ruloniki przypominające pąki róży (z plasterków jednego ziemniaka powstaje jedna róża).
Powstałe ruloniki układam w foremkach do muffinek (w razie konieczności dokładam kilka dodatkowych plasterków tak, by foremki były wypełnione dość ciasno). Ziemniaczki smaruję olejem (robię to specjalnym silikonowym pędzelkiem), oprószam solą oraz ziarenkami sezamu.
Foremki z ziemniaczkami wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Gdy róże zaczynają zbyt szybko się rumienić, przykrywam je kawałkiem folii aluminiowej i zdejmuję ją pod koniec pieczenia.Źródło: Tina