Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ziemniaki pachnące wędzonką"
Ten przepis to pomysł na szybką i łatwą do przygotowania domową wędlinę. Mięs...
Odsłon: 148
Przekąska z żurawiną i serem camembert to połączenie elegancji i prostoty, kt...
Odsłon: 2705
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 934
Ten przepis to pomysł na szybką i łatwą do przygotowania domową wędlinę. Mięs...
Odsłon: 148
Przekąska z żurawiną i serem camembert to połączenie elegancji i prostoty, kt...
Odsłon: 2705
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 934
Składniki
Ziemniaki wyszoruj miękką szczoteczką pod strumieniem zimnej bieżącej wody. Wytrzyj je papierowym ręcznikiem i posmaruj oliwą z oliwek. Ułóż kartofle na blasze z piekarnika. Piecz 70–75 min w temp. 200 st. Przestudź, natnij na krzyż.
Kapustę opłucz, osusz, poszatkuj grubo. Obierz i posiekaj cebulę. Wędlinę pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść, pocierając wilgotnym ręcznikiem papierowym, pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy z masłem. Zeszklij cebulę, dodaj pieczarki i smaż 5 min. Dołóż wędlinę, smaż 3 min i po tym czasie dołóż kapustę. Oprósz solą, pieprzem i kminkiem. Mieszając co jakiś czas, duś 10 min. Połącz ze śmietaną.
Ziemniaki ułóż w naczyniu żaroodpornym. Na każdy nałóż po porcji farszu, resztę potrawki rozłóż obok. Zapiecz, ok. 5 min w 200 st.
Jeszcze ciekawszy smak!
Razem ze śmietaną dodaj do składników na patelni 10 dag pokruszonego pleśniowego sera, np. lazur i 1/4 szkl. pestek słonecznika.Źródło: Tina