Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zimowe leczo"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 255
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 186
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 255
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 186
Składniki
Marchewki obierz, opłucz, pokrój w grubsze półplasterki. Obrane cebule grubo poszatkuj. Umyj cukinie, obierz ze skórki. Przekrój warzywa na połówki, usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w większą kostkę.
W dużym rondlu lub głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć marchewkę z cebulą. Smaż, mieszając, kilka minut. Dodaj cukinie. Chwilę smaż razem. Podlej warzywa szklanką wody. Posól do smaku. Duś na małym ogniu pod przykryciem 10 minut.
Pomidory lekko rozdrobnij, razem z zalewą dodaj do warzyw. Duś 5 minut. Białą i czerwoną fasolkę odlej na sicie, przepłucz zimną wodą. Dodaj do składników leczo. Ogrzewaj 5 min.
Gotowe danie dopraw do smaku solą, pieprzem oraz mieloną wędzoną i słodką papryką. Podziel na porcje. Każdą porcję udekoruj ziołami. Podawaj z pieczywem.
porcji, czas ok. 35 min; porcja – 260 kcal, cena 2,80 zł.
Przygotowane w ten sposób leczo możesz wzbogacić dodatkiem smażonej kiełbasy, parówek, boczku oraz resztek wędliny. Innym rozwiązaniem jest połączenie dania z ugotowanym wcześniej mięsem.Źródło: Świat kobiety