Do góry

Desery Przepis na:

Zimowe muffinki piernikowe

Zimowe muffinki piernikowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 248 Ocena: 1710

Dodano:

Odsłon: 205

Podczas ich pieczenia w całym domu unosi się aromat piernika, tak bardzo kojarzący się ze Świętami. Dodatkowego uroku i zimowego nastroju nadaje dekoracja z kokosu i marcepanu.

Składniki

  • Ciasto ucierane:
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 3 jajka
  • 100 g mąki
  • 2 budynie czekoladowe
  • łyżka przyprawy do piernika
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół kieliszka rumu
  • Polewa czekoladowa:
  • 150 g białej czekolady
  • Przybranie: wiórki kokosowe choinki opłatkowe marcepan i kakao do wykonania jelonków
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Zimowe muffinki piernikowe

Przygotowanie

  1. Masło ucieramy z cukrem na pulchną masę. W trakcie ucierania dodajemy kolejno jajka i miód.

    Mąkę mieszamy z budyniami, kakao, przyprawami i proszkiem do pieczenia. Sypkie składniki stopniowo przesiewamy do masy jajecznej. Ciągle ucierając wlewamy rum.

    Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Do każdej papilotki nakładamy łyżkę ciasta. Pieczemy około 20-25 minut na środkowym poziomie piekarnika.

    Ostudzone muffiny smarujemy polewą czekoladową. W tym celu rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę. Polewą smarujemy wierzch babeczek, posypujemy wiórkami kokosowymi. Ustawiamy choinki i jelonka.
    Aby zrobić jelonka marcepan należy ugnieść z ciemnym kakao, a następnie użyć foremki silikonowej w kształcie jelonka. Jeśli nie macie takiej foremki, możecie ozdobić takie babeczki dowolnie np. perełkami cukrowymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń