Do góry

Desery Przepis na:

Złocista potrawka z rzymską sałatą

Złocista potrawka z rzymską sałatą

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 19008

Dodano:

Odsłon: 3

Wypróbowany przepis na "Złocista potrawka z rzymską sałatą"

Składniki

  • 20 dag ryżu do risotto
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 20 dag marchewki
  • 30 dag sałaty rzymskiej
  • 5 dag migdałów blanszowanych
  • 5 dag startego parmezanu q1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka niteczek szafranu
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Złocista potrawka z rzymską sałatą

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek. Zeszklij na nim cebulę z czosnkiem. Wsyp ryż i szafran. Mieszając, smaż 2 min, aż ziarenka ryżu staną się szkliste. Wlej wino, wymieszaj i gotuj na małym ogniu, aż ryż wchłonie płyn.

  2. Następnie wlewaj do ryżu po 1 wazowej łyżce gorącego bulionu (w sumie 600 ml) i gotuj risotto ok. 30 min, mieszając je od czasu do czasu (kolejną łyżkę bulionu wlej dopiero, gdy poprzednia porcja zostanie wchłonięta przez ryż).

  3. Migdały grubo posiekaj. Marchewki obierz, opłucz i poprzekrawaj na pół. Każdą połówkę potnij wzdłuż na plasterki. Sałatę rzymską opłucz, osusz, grubo poszatkuj.

  4. Na drugiej patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Wrzuć migdały i mieszając, smaż je ok. 3 min. Dodaj marchew oraz sałatę. Wlej pozostałe 100 ml bulionu, doprowadź do wrzenia i gotuj 2 min. Warzywa przełóż do risotto 5 min przed końcem gotowania. Wsyp parmezan i wszystko dokładnie wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem, od razu podawaj.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń