Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Złocista potrawka z rzymską sałatą"
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 657
Lekkie, puszyste i idealne na lato. To chyba ulubione ciasto dzieci, którym c...
Odsłon: 1844
Polecam.
Odsłon: 5703
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 657
Lekkie, puszyste i idealne na lato. To chyba ulubione ciasto dzieci, którym c...
Odsłon: 1844
Polecam.
Odsłon: 5703
Składniki
Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek. Zeszklij na nim cebulę z czosnkiem. Wsyp ryż i szafran. Mieszając, smaż 2 min, aż ziarenka ryżu staną się szkliste. Wlej wino, wymieszaj i gotuj na małym ogniu, aż ryż wchłonie płyn.
Następnie wlewaj do ryżu po 1 wazowej łyżce gorącego bulionu (w sumie 600 ml) i gotuj risotto ok. 30 min, mieszając je od czasu do czasu (kolejną łyżkę bulionu wlej dopiero, gdy poprzednia porcja zostanie wchłonięta przez ryż).
Migdały grubo posiekaj. Marchewki obierz, opłucz i poprzekrawaj na pół. Każdą połówkę potnij wzdłuż na plasterki. Sałatę rzymską opłucz, osusz, grubo poszatkuj.
Na drugiej patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Wrzuć migdały i mieszając, smaż je ok. 3 min. Dodaj marchew oraz sałatę. Wlej pozostałe 100 ml bulionu, doprowadź do wrzenia i gotuj 2 min. Warzywa przełóż do risotto 5 min przed końcem gotowania. Wsyp parmezan i wszystko dokładnie wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem, od razu podawaj.Źródło: Tina