Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Określenie „botwinka” odnosi się do zupy (barszczu) lub chłodnika przyrządzanego z botwiny. Botwinka jest niskokaloryczna - 100 g świeżych liści to tylko 19 kcal (po gotowaniu jest nieco więcej). Zawiera substancje przyśpieszające metabolizm. W botwinie znajdziemy wiele wartościowych związków: kwas foliowy, kwas cytrynowy, kwas jabłkowy, witaminę C, witaminy z grupy B, wapń, magnez, sód.
Łatwe i proste ciasto z makiem i kremem budyniowym. Każdy sobie poradzi z jeg...
Odsłon: 120
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 77
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 145
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 86
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 178
Łatwe i proste ciasto z makiem i kremem budyniowym. Każdy sobie poradzi z jeg...
Odsłon: 120
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 77
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 145
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 86
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 178
Składniki
Przygotowujemy odpowiedniej wielkości garnek. Wlewamy 3 litry zimnej wody, dodajemy warzywa i gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i botwinkę za słoika i gotujemy do miękkości pozostałych składników. Dosmaczamy solą i pieprzem, zaciągamy śmietaną lub dodajemy kleksa śmietany przy podaniu do talerza.
UWAGI: Młode liście jak i korzeń buraka są również źródłem kwasu szczawiowego. Jego działanie nie jest korzystne dla organizmu, podatnego na dnę moczanową, cukrzycę i kamicę nerkową (może ale nie musi powodować powstawanie kamieni w nerkach oraz wypłukiwać wapń). Zaleca się gotowanie botwinki w dużej ilości wody i łączenie jej ze źródłami wapnia (mleko, jogurt, śmietana).