Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Określenie „botwinka” odnosi się do zupy (barszczu) lub chłodnika przyrządzanego z botwiny. Botwinka jest niskokaloryczna - 100 g świeżych liści to tylko 19 kcal (po gotowaniu jest nieco więcej). Zawiera substancje przyśpieszające metabolizm. W botwinie znajdziemy wiele wartościowych związków: kwas foliowy, kwas cytrynowy, kwas jabłkowy, witaminę C, witaminy z grupy B, wapń, magnez, sód.
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 7042
Nuggetsy to bardzo popularny fast food. Poniżej w wersji light. Kurczak w chr...
Odsłon: 156
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 81
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 173
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 7042
Nuggetsy to bardzo popularny fast food. Poniżej w wersji light. Kurczak w chr...
Odsłon: 156
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 81
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 173
Składniki
Przygotowujemy odpowiedniej wielkości garnek. Wlewamy 3 litry zimnej wody, dodajemy warzywa i gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i botwinkę za słoika i gotujemy do miękkości pozostałych składników. Dosmaczamy solą i pieprzem, zaciągamy śmietaną lub dodajemy kleksa śmietany przy podaniu do talerza.
UWAGI: Młode liście jak i korzeń buraka są również źródłem kwasu szczawiowego. Jego działanie nie jest korzystne dla organizmu, podatnego na dnę moczanową, cukrzycę i kamicę nerkową (może ale nie musi powodować powstawanie kamieni w nerkach oraz wypłukiwać wapń). Zaleca się gotowanie botwinki w dużej ilości wody i łączenie jej ze źródłami wapnia (mleko, jogurt, śmietana).