Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zupa grzybowa pachnąca tymiankiem"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 227
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 89
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 227
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 89
Składniki
Czas przygotowania: 35 minut. 1 porcja: 210 kcal. Cena porcji: 1,85 zł
Warzywa z włoszczyzny oraz cebulę obierz, opłucz i pokrój w kostkę. Grzyby rozmroź, potnij na mniejsze kawałki. W garnku zagotuj 1 i 1/2 litra wody z tymiankiem, listkami laurowymi, zielem, skórką cytrynową oraz pieprzem.
Wkrusz kostkę bulionową, mieszaj, aż się rozpuści. Do bulionu dodaj warzywa oraz grzyby. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj 45 minut.
Ugotowaną zupę zdejmij z ognia. Odlej kilka łyżek, połącz ze śmietaną. Wlej do garnka z zupą, wymieszaj. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz sokiem cytrynowym. Rozlej do talerzy. Ew. posyp natką.
Jako dodatek do takiej zupy grzybowej podaj grzanki pszenne albo naleśnikowe ślimaczki z ziołowym nadzieniem. Aby je przygotować, zmiksuj 10 dag mąki, 1 jajko i 1 szkl. mleka. Ciasto odstaw pod przykryciem na 20 minut. Potem usmaż z niego na oleju cienkie naleśniki.
Posiekaj po kilka gałązek ulubionych ziół: natki, koperku, tymianku, oregano, bazylii. Zioła wymieszaj z 20 dag śmietankowego twarożku, przypraw. Posmaruj naleśniki, zwiń, schłodź. Rulony pokrój w grube plastry. Włóż do zupy tuż przed podaniem.Źródło: Tina