Do góry

Desery Przepis na:

Zupa z karpia

Zupa z karpia

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 34

Wypróbowany przepis na "Zupa z karpia"

Składniki

  • 1 karp
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • mały kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1 cebula
  • 1 strąk czerwonej papryki
  • 100 g pieczarek
  • 2 listki laurowe
  • po kilka ziarenek ziela angielskiego oraz pieprzu
  • 2 łyżki masła
  • 50 ml śmietanki kremówki 30 proc
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Marchewki, pietruszkę oraz seler obierz, umyj. Pokrój w paski lub plasterki. Cebulę obierz z łupin, przekrój na pół. Opal na rozgrzanej, suchej patelni. Z papryki usuń gniazda nasienne, opłucz, pokrój w paski. Z pora usuń wierzchnie liście, opłucz, pokrój w talarki. Pieczarki umyj, pokrój w plasterki. Sprawioną rybę umyj. Odetnij głowę oraz ogon. Filety pokrój na mniejsze kawałki.

  2. Do garnka włóż cebulę, ogon, głowę ryby, listki laurowe oraz ziarenka pie przu, ziela angielskiego i wlej ok. 2 litry wody. Gotuj na małym ogniu 40 min. Bulion przecedź, włóż marchewkę, pietruszkę, seler oraz paprykę. Gotuj na średnim ogniu 20-30 min. Następnie włóż kawałki ryby, gotuj ok. 10 min (ryba nie może się rozgotować).

  3. W międzyczasie na patelni rozgrzej masło. Wrzuć por. Mieszając, smaż około 5 min. Następnie dodaj pieczarki i smaż, aż odparuje cały płyn. Przełóż do garnka z zupą, wlej śmietankę i chwilę podgrzewaj. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.

  4. 100 minut. Porcja: 380 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń