Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Żurek na suszonych grzybach"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 254
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 185
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 254
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 185
Składniki
Umyj grzyby. Włoszczyznę umyj, obierz i pokrój na duże kawałki. Zalej zimną wodą, dodaj suszone grzyby. Gotuj do miękkości (min. 60 minut).
Cebulę i wędzonkę pokrój w kostkę, podsmaż na oleju. Dodaj do bulionu na 20 minut przed końcem gotowania.
Przelej bulion przez sito. Do czystego bulionu wlej zakwas na żurek, gotuj ok. 5 minut. (Jeżeli obawiasz się, że zupa będzie za rzadka, odlej wcześniej trochę bulionu do drugiego naczynia i dodaj go w miarę potrzeby). Dodaj śmietanę i zagotuj.
Przypraw solą i pieprzem. Opcjonalnie można dodać odcedzone wcześniej grzyby i wędzonkę. Podaj żurek z jogurtem naturalnym, posypany szczypiorkiem, z podpieczoną grzanką.Źródło: Olivia