Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Żurek z kiełbasą i jajkiem"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14052
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1618
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15952
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6429
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14052
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1618
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15952
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6429
Składniki
Żeberka pokrój na kawałki. Cebule i włoszczyznę obierz, opłucz. Żeberka oraz warzywa włóż do garnka. Dodaj listek laurowy i ziarenka ziela angielskiego. Wlej około 8 szklanek zimnej wody. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem około godziny. Wywar przecedź przez sitko. Marchewki odłóż. Wywar ponownie wlej do garnka. Do wywaru dodaj zakwas i gotuj razem 15 minut na małym ogniu.
Kiełbasę i marchewki pokrój w plasterki. Czosnek obierz, rozetrzyj z odrobiną soli i dodaj do zupy. Całość przypraw do smaku chrzanem, solą, pieprzem i majerankiem. Ostrożnie wymieszaj ze śmietaną.
Gotowy żurek rozlej do talerzy. Do każdej porcji włóż kawałki marchewki i kiełbasy oraz jajka w koszulkach (ew. jajka na twardo pokrojone na cząstki). Posyp posiekanym szczypiorkiem i czerwonym pieprzem. Udekoruj szparagami pokrojonymi na kawałki.
porcji, 15 min, 75 minŹródło: Naj