Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Żurek z kiełbasą i jajkiem"
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2716
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1244
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 707
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 61
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2716
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1244
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 707
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 61
Składniki
Żeberka pokrój na kawałki. Cebule i włoszczyznę obierz, opłucz. Żeberka oraz warzywa włóż do garnka. Dodaj listek laurowy i ziarenka ziela angielskiego. Wlej około 8 szklanek zimnej wody. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem około godziny. Wywar przecedź przez sitko. Marchewki odłóż. Wywar ponownie wlej do garnka. Do wywaru dodaj zakwas i gotuj razem 15 minut na małym ogniu.
Kiełbasę i marchewki pokrój w plasterki. Czosnek obierz, rozetrzyj z odrobiną soli i dodaj do zupy. Całość przypraw do smaku chrzanem, solą, pieprzem i majerankiem. Ostrożnie wymieszaj ze śmietaną.
Gotowy żurek rozlej do talerzy. Do każdej porcji włóż kawałki marchewki i kiełbasy oraz jajka w koszulkach (ew. jajka na twardo pokrojone na cząstki). Posyp posiekanym szczypiorkiem i czerwonym pieprzem. Udekoruj szparagami pokrojonymi na kawałki.
porcji, 15 min, 75 minŹródło: Naj