Do góry

Desery Przepis na:

Zwykłe ciasto śliwkowe.

Zwykłe ciasto śliwkowe.

Autor:

Przepisów i artykułów: 167 Ocena: 716

Dodano:

Odsłon: 4394

Sezon śliwkowy uważam za otwarty, uwielbiam śliwki węgierki w każdej postaci wczoraj upiekłam więc ciasto na dużą blachę.

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 6 jajek,
  • 2 szklanki cukru,
  • 1,5 półtorej szklanki oleju,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 cukier waniliowy,
  • szczypta soli,
  • 30 sztuk śliwek węgierek.
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jajka zmiksować z cukrem

  2. Na pulchną masę.

  3. Dodać resztę składników z opisu

  4. I wszystko dokładnie zmiksować do połączenia się składników. Wstawić na 10 minut do lodówki,

  5. W międzyczasie przygotować śliwki.

  6. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylać całe ciasto,

  7. Na ciasto ułożyć śliwki skórką do dołu.

  8. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec 80 minut w zależności od piekarnika, do suchego patyczka.

  9. Po wyjściu z piekarnika odczekać aż całkowicie ostygnie

  10. I posypać cukrem pudrem.

  11. Polecam to ciasto całym sercem wychodzi z każdym owocem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

LIDIA2 17 września szybki a pyszny placek. Fajnie jest jeszcze na wierzch zrobić kruszonkę.:)
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Dolcevita-in-my-kitchen 12 września Pycha ciasto, najczesciej pieke na maselku i jestem ciekawa jak smakuje takie ciacho na oleju. Wyglada przepysznie :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń