Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kapusta kiszona smakuje równiez na cieplo jako dodatek. Najbardziej popularne sa 2 wersje - klasyczna z winem i przyprawami, oraz wersja z ananasem. Kapusta przyrzadzona w ten sposób jest typowa dla niemieckiej kuchni.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 20
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 130
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4180
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8606
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 876
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 20
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 130
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4180
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8606
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 876
Składniki
Zarówno klasyczna wersje jak i wersje z ananasem przyrzadzamy poczatkowo w ten sam sposób. Obrac cebule i pokroic w piórka a nastepnie wlozyc do garnka z kapusta. Dodac masło, wino, miód i lisc laurowy. Pozostale przyprawy wlozyc do papierowego filtra lub lnianego woreczka i zawiazac. Umiescic woreczek z przyprawami w kapuscie, podgrzac wszystko i gotowac pod przykryciem na srednim ogniu przez 35-40 minut mieszajac od czasu do czasu. Doprawic sola i odrobina cukru lub miodu.
Klasyczna wersja kapusty smakuje do miesa, kielbasy lub parówek i puree ziemniczanego.
Wersje z ananasem przyrzadzic w ten sam sposób i z tymi samymi skladnikami jedynie do tej wersji dodac 1/4 l wina i 1/2 l soku ananasowego. Kapuste gotowac na srednim ogniu przez 35-40 minut. W tym czasie pokroic ananasa na male kawalki, chili w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzac olej z pestek winogron i smazyc ananasa, az nabierze zlotego koloru. Dodac troche cukru i papryczki chili. 20 minut przed koncem gotowania dodac ananasa do kapusty i doprawic sola i cukrem lub miodem.
Kapusta z ananasem pasuje do dan miesnych, przede wszystkim z wieprzowiny (np. kassler), do kielbasek i puree ziemniaczanego.