Do góry

Dodatki Przepis na:

2 sposoby na kapustę kiszoną

2 sposoby na kapustę kiszoną

Autor:

Przepisów i artykułów: 353 Ocena: 6793

Dodano:

Odsłon: 742

Kapusta kiszona smakuje równiez na cieplo jako dodatek. Najbardziej popularne sa 2 wersje - klasyczna z winem i przyprawami, oraz wersja z ananasem. Kapusta przyrzadzona w ten sposób jest typowa dla niemieckiej kuchni.

Składniki

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 300 g cebuli
  • 0,5 l wytrawnego białego wina (np. Riesling)
  • 100 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy
  • po 10 ziaren pieprzu, ziela angielskiego i jagód jałowca
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 goździk
  • DODATKOWO DO WERSJI Z ANANASEM:
  • 1/2 ananasa
  • 2 papryczki chili
  • 2-3 łyżki oleju z pestek winogron
  • 0,5 l soku ananasowego
  • 0,25 l wytrawnego białego wina (np. Riesling)
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
2 sposoby na kapustę kiszoną

Przygotowanie

  1. Zarówno klasyczna wersje jak i wersje z ananasem przyrzadzamy poczatkowo w ten sam sposób.
    Obrac cebule i pokroic w piórka a nastepnie wlozyc do garnka z kapusta. Dodac masło, wino, miód i lisc laurowy. Pozostale przyprawy wlozyc do papierowego filtra lub lnianego woreczka i zawiazac. Umiescic woreczek z przyprawami w kapuscie, podgrzac wszystko i gotowac pod przykryciem na srednim ogniu przez 35-40 minut mieszajac od czasu do czasu. Doprawic sola i odrobina cukru lub miodu.

  2. Klasyczna wersja kapusty smakuje do miesa, kielbasy lub parówek i puree ziemniczanego.

  3. Wersje z ananasem przyrzadzic w ten sam sposób i z tymi samymi skladnikami jedynie do tej wersji dodac 1/4 l wina i 1/2 l soku ananasowego. Kapuste gotowac na srednim ogniu przez 35-40 minut. W tym czasie pokroic ananasa na male kawalki, chili w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzac olej z pestek winogron i smazyc ananasa, az nabierze zlotego koloru. Dodac troche cukru i papryczki chili. 20 minut przed koncem gotowania dodac ananasa do kapusty i doprawic sola i cukrem lub miodem.

  4. Kapusta z ananasem pasuje do dan miesnych, przede wszystkim z wieprzowiny (np. kassler), do kielbasek i puree ziemniaczanego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 26 listopada Jak dla mnie każda jest pyszna. :) Nie potrafię się zdecydować na jedną :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 12 października Ta pierwsza wersja tez nie jest u nas popularna a brzmi ciekawie, druga wersja to juz abstrakcja :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Obserwator 07 października Wersja z ananasem dla mnie nowość. Świetny pomysł. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń