Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dodatki
  • A może zrobimy bułeczki? Ale niekoniecznie*
  • Dodatki
  • Przepis na

A może zrobimy bułeczki? Ale niekoniecznie*

15.11.2020 Odsłon: 1673
5.0 (7 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
Facet_w_kuchni
Facet_w_kuchni

Dziś, wiele praktycznych umiejętności naszych babć i dziadków, skutecznie zignorowaliśmy, zdając się na łaskę lub też częściej niełaskę wytwórców przemysłowych dóbr wszelakich. Gdy zapytać dzieci w przedszkolu, skąd bierze się mleko, to nierzadko można usłyszeć, że ze sklepu. Ale nie o mleku dziś mowa. Być może niektórzy z Was jeszcze pamiętają jak kiedyś wyglądały i smakowały bułki. No właśnie. Żeby wizja była bardziej soczysta dodam, że większości dostępnych (szczególnie w dyskontach) bułek jest dobra w smaku dopóki są jeszcze ciepłe, a ich skład to jest niestety zupełna niewiadoma. A pokażę Wam, że własnoręczne zrobienie bułek nie jest trudne, a może dać naprawdę smakowite rezultaty. I te bułki z przyjemnością zjecie również następnego dnia… I to bez żadnych uzdatniaczy, polepszaczy, podbijaczy, zabijaczy… nic. Fajnie? I jeszcze jedno. Robienie bułek jest kilkuetapowe. Po każdym ciasto musi „odpocząć”. Można je więc robić niejako przy okazji wykonywania innych rzeczy w kuchni. I okaże się, że np. przygotowując obiad „niechcący” popełniliśmy nasze bułki… Jeszcze jedno. W przepisie używam mleka, choć nie jest to niezbędne. Można użyć wody. Jednak mam wrażenie, że bułki na mleku są smaczniejsze. To co? Robimy?

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Przepis w Waszym wykonaniu (5)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Agusiowesmakolyki
Agusiowesmakolyki
Sałatki

Sałatka z kalafiorem i wędzonym kurczakiem

Sałatki Sałatka z kalafiorem i wędzonym kurczakiem

Sałatka która może posłużyć jako obiad w upalny dzień. Kilka składników, niew...

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Grill
  • Do pracy
  • Grecka
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Jogurt
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 7972

do 60 min 60 min
4

Przepis dnia

Futka
Futka
Dania główne

Szybki bigos z młodej kapusty

Dania główne Szybki bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Nabiał
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kiełbasy

Odsłon: 28939

do 15 min 15 min
51
ewaeu
ewaeu
Śniadania

Tortilla z jajkiem, serem i szynką na ciepło

Śniadania Tortilla z jajkiem, serem i szynką na ciepło

Taka tortilla poleca się np. na śniadanie, albo do pracy.

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Jajka

Odsłon: 62943

do 15 min 15 min
30
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Ciasto kajmakowe

Ciasta Ciasto kajmakowe

Ciasto dla wielbicieli krówek i nie tylko.

  • Nabiał
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 15931

> 60 min >60 min
8

Przepis dnia

ewaeu
ewaeu
Wędliny

Pasztet z wędzonej makreli

Wędliny Pasztet z wędzonej makreli

Zazwyczaj pasztety robimy z różnych mięs. Rzadziej z ryby. Ten rybny pasztet...

  • Jaglana
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ryby
  • Makrela
  • Przyprawy
  • Kolendra
  • Tymianek
  • Pasztety

Odsłon: 5959

> 60 min >60 min
19
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Placek z jabłkiem - tarta rustykalna

Ciasta Placek z jabłkiem - tarta rustykalna

Ciasta z jabłkami zawsze cieszą się dużym powodzeniem. Tarta jest mało pracoc...

  • Owoce
  • Jabłka
  • Jajka
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Placki
  • Ciasta

Odsłon: 2630

> 60 min >60 min
3
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Agusiowesmakolyki
Agusiowesmakolyki
Sałatki

Sałatka z kalafiorem i wędzonym kurczakiem

Sałatki Sałatka z kalafiorem i wędzonym kurczakiem

Sałatka która może posłużyć jako obiad w upalny dzień. Kilka składników, niew...

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Grill
  • Do pracy
  • Grecka
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Jogurt
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 7972

do 60 min 60 min
4

Przepis dnia

Futka
Futka
Dania główne

Szybki bigos z młodej kapusty

Dania główne Szybki bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Nabiał
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kiełbasy

Odsłon: 28939

do 15 min 15 min
51
ewaeu
ewaeu
Śniadania

Tortilla z jajkiem, serem i szynką na ciepło

Śniadania Tortilla z jajkiem, serem i szynką na ciepło

Taka tortilla poleca się np. na śniadanie, albo do pracy.

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Jajka

Odsłon: 62943

do 15 min 15 min
30
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Ciasto kajmakowe

Ciasta Ciasto kajmakowe

Ciasto dla wielbicieli krówek i nie tylko.

  • Nabiał
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 15931

> 60 min >60 min
8

Przepis dnia

ewaeu
ewaeu
Wędliny

Pasztet z wędzonej makreli

Wędliny Pasztet z wędzonej makreli

Zazwyczaj pasztety robimy z różnych mięs. Rzadziej z ryby. Ten rybny pasztet...

  • Jaglana
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ryby
  • Makrela
  • Przyprawy
  • Kolendra
  • Tymianek
  • Pasztety

Odsłon: 5959

> 60 min >60 min
19
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Placek z jabłkiem - tarta rustykalna

Ciasta Placek z jabłkiem - tarta rustykalna

Ciasta z jabłkami zawsze cieszą się dużym powodzeniem. Tarta jest mało pracoc...

  • Owoce
  • Jabłka
  • Jajka
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Placki
  • Ciasta

Odsłon: 2630

> 60 min >60 min
3
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dodatki
Smaker
A może zrobimy bułeczki? Ale niekoniecznie*
Autor:
Facet_w_kuchni
> 60 min
3-4 osoby

Składniki

  • Składniki na zaczyn:
  • 20 g świeżych drożdży
  • 120 g ciepłego mleka
  • 120 g mąki pszennej typ 550
  • .
  • Składniki na bułki:
  • Uzyskany zaczyn
  • 300 g ciepłego mleka
  • 530 g mąki pszennej typ 550
  • 20 g oleju
  • 12 g soli
Sposób przygotowania:
1

Robimy zaczyn Do szklanej lub plastikowej miski wkruszamy drożdże i wlewamy ciepłe mleko. Mieszamy, aż do rozpuszczenia drożdży. Następnie wsypujemy mąkę i mieszamy, aż do uzyskania zwartej papki. Wtedy przykrywamy miskę ściereczką kuchenną i odstawiamy na 15 minut.

2

Robimy bułki Do miski z zaczynem wlewamy ciepłe mleko. Mieszamy przy pomocy drewnianej lub silikonowej łyżki. Następnie dodajemy olej i mąkę. Ponownie mieszamy. Kiedy zaczyna nam się pojawiać w misce jednolita masa, dodajemy sól. Odkładamy łyżkę i dalej wyrabiamy w misce ciasto dłonią. Następnie przykrywamy miskę czystą ściereczką i odstawiamy na kolejne 15 minut, żeby odpoczęło.

3

Wyciągamy ciasto na blat lub stolnicę. Jeśli ciasto „klei” się do rąk, to podsypujemy delikatnie mąką. Wyrabiamy rękoma tak, aby zrobiło się gładkie i aby mieć pewność, że nie ma już żadnych suchych fragmentów mąki. Odkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia znów na 15 minut.

4

Po tym czasie wyciągamy ciasto na blat lub stolnicę. Formujemy dłońmi prostokąt i dzielimy na 8 równych części. W zależności od tego ile i jak dużych bułek chcemy uzyskać. Następnie, po kolei, każdy z kawałków ciasta nakrywamy dłonią ułożoną w „kopułę” i delikatnie robiąc nią kółka formujemy z nich kule (piekarze mówią: „kulamy”). Mimo dość długiego opisu zajmie to dosłownie kilka chwil. I nie podsypujemy mąką, bo kulki będą się ślizgały… Kiedy mamy już wszystkie kule, przykrywamy ściereczką i dajemy im „odpocząć” 5 do 10 minut.

5

Po tym czasie blachę wykładamy papierem do pieczenia. Papier posypujemy delikatnie mąką, żeby bułki nam się nie przyklejały. I przystępujemy do robienia charakterystycznych przedziałków. Można je zrobić skrobką, tępą krawędzią dłuższego noża lub po prostu wciskając nasze palce w środek bułki. I układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ważne! Układamy tak, aby przedziałek, który zrobiliśmy na środku naszej bułki znalazł się pod spodem. Przykrywamy blachę ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne pół godziny.

6

Po tym czasie włączamy piekarnik i ustawiamy grzanie na 240 stopni. Kiedy piekarnik się nagrzewa, my odwracamy nasze wyrośnięte bułki. Kiedy piekarnik się już nagrzał zmniejszamy temperaturę do 220 stopni. Wkładamy bułki do piekarnika. Pieczemy 10 minut. Obniżamy temperaturę do 210 stopni i jeśli mamy, to możemy włączyć termoobieg. Pieczemy kolejne 10 minut. Teraz zostawić do ostygnięcia i pałaszować… Gwarantuję, że jeśli zrobicie raz, to będziecie wracać do tego smaku. A nie wyrobów „bułkopodobnych”, które są powszechnie dostępne w sklepach.

7

* Jeśli zamiast robić kulki z ciasta, podzielimy je na pół i uformujemy podłużne wałki, to upieczemy zamiast bułek dwie angielki (czy jak kto woli bułki paryskie). Zaskoczeni? A to takie proste… Smacznego!!!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki