Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dodatki
  • A może zrobimy własny serek topiony?
  • Dodatki
  • Przepis na

A może zrobimy własny serek topiony?

11.11.2020 Odsłon: 2991
5.0 (9 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
Facet_w_kuchni
Facet_w_kuchni

Jak już pisałem w innych przepisach, staram się eliminować z kuchni i naszego życia gotowe produkty. Chociaż wspomnienie smaku powoduje, że miewamy na nie ochotę. Jako dzieci jadaliśmy przecież z upodobaniem serki topione. Dopiero kilkanaście lat temu (kiedy nauczyłem się, że należy czytać etykiety produktów) zobaczyłem, co wchodzi w skład takiego serka z papierka. I od tego momentu przestałem je kupować. Aż kiedyś znalazłem opis, jak taki serek robiono dawno temu. Opis nie był za dokładny, więc oczekiwany efekt uzyskałem dopiero po kilku próbach. Ale za to jaki… Teraz, przynajmniej raz w miesiącu, robię takie, w kilku smakach. Z podanej w przepisie ilości wychodzi kilka- kilkanaście foremek, zależnie od ich wielkości. Wytrzymują w lodówce około półtora tygodnia. Może i dłużej, ale tego nigdy nie byliśmy w stanie przetestować :-) Cały proces robienia topionego serka musimy rozpocząć dwa, trzy dni przed jego właściwym wykonaniem. Natomiast uzyskanie gotowego produktu nie jest ani skomplikowane, ani czasochłonne. Osobiście robiłem z szynką, z ziołami, kminkiem czy wędzoną papryką. Robiłem też ze świeżą papryką, ale tu trzeba uważać, bo papryka pod wpływem ciepła puszcza sok i taki serek szybko może ulec zepsuciu. Wy natomiast możecie spróbować z dodatkami ulubionych przypraw, ziół itp. itd. Jeśli chodzi o warianty smakowe, ogranicza nas tylko wyobraźnia. Rodzina na pewno będzie zadowolona, bo smakują rewelacyjnie, a i zdrowsi będziecie, niż żywiąc się wszechobecną chemią... To co? Robimy?

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Przepis w Waszym wykonaniu (6)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Agusiowesmakolyki
Agusiowesmakolyki
Sałatki

Sałatka z kalafiorem i wędzonym kurczakiem

Sałatki Sałatka z kalafiorem i wędzonym kurczakiem

Sałatka która może posłużyć jako obiad w upalny dzień. Kilka składników, niew...

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Grill
  • Do pracy
  • Grecka
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Jogurt
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 7971

do 60 min 60 min
4

Przepis dnia

Futka
Futka
Dania główne

Szybki bigos z młodej kapusty

Dania główne Szybki bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Nabiał
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kiełbasy

Odsłon: 28936

do 15 min 15 min
51
ewaeu
ewaeu
Śniadania

Tortilla z jajkiem, serem i szynką na ciepło

Śniadania Tortilla z jajkiem, serem i szynką na ciepło

Taka tortilla poleca się np. na śniadanie, albo do pracy.

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Jajka

Odsłon: 62943

do 15 min 15 min
30
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Ciasto kajmakowe

Ciasta Ciasto kajmakowe

Ciasto dla wielbicieli krówek i nie tylko.

  • Nabiał
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 15930

> 60 min >60 min
8

Przepis dnia

ewaeu
ewaeu
Wędliny

Pasztet z wędzonej makreli

Wędliny Pasztet z wędzonej makreli

Zazwyczaj pasztety robimy z różnych mięs. Rzadziej z ryby. Ten rybny pasztet...

  • Jaglana
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ryby
  • Makrela
  • Przyprawy
  • Kolendra
  • Tymianek
  • Pasztety

Odsłon: 5958

> 60 min >60 min
19
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Placek z jabłkiem - tarta rustykalna

Ciasta Placek z jabłkiem - tarta rustykalna

Ciasta z jabłkami zawsze cieszą się dużym powodzeniem. Tarta jest mało pracoc...

  • Owoce
  • Jabłka
  • Jajka
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Placki
  • Ciasta

Odsłon: 2630

> 60 min >60 min
3
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Agusiowesmakolyki
Agusiowesmakolyki
Sałatki

Sałatka z kalafiorem i wędzonym kurczakiem

Sałatki Sałatka z kalafiorem i wędzonym kurczakiem

Sałatka która może posłużyć jako obiad w upalny dzień. Kilka składników, niew...

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Grill
  • Do pracy
  • Grecka
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Jogurt
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 7971

do 60 min 60 min
4

Przepis dnia

Futka
Futka
Dania główne

Szybki bigos z młodej kapusty

Dania główne Szybki bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Nabiał
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kiełbasy

Odsłon: 28936

do 15 min 15 min
51
ewaeu
ewaeu
Śniadania

Tortilla z jajkiem, serem i szynką na ciepło

Śniadania Tortilla z jajkiem, serem i szynką na ciepło

Taka tortilla poleca się np. na śniadanie, albo do pracy.

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Jajka

Odsłon: 62943

do 15 min 15 min
30
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Ciasto kajmakowe

Ciasta Ciasto kajmakowe

Ciasto dla wielbicieli krówek i nie tylko.

  • Nabiał
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 15930

> 60 min >60 min
8

Przepis dnia

ewaeu
ewaeu
Wędliny

Pasztet z wędzonej makreli

Wędliny Pasztet z wędzonej makreli

Zazwyczaj pasztety robimy z różnych mięs. Rzadziej z ryby. Ten rybny pasztet...

  • Jaglana
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ryby
  • Makrela
  • Przyprawy
  • Kolendra
  • Tymianek
  • Pasztety

Odsłon: 5958

> 60 min >60 min
19
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Placek z jabłkiem - tarta rustykalna

Ciasta Placek z jabłkiem - tarta rustykalna

Ciasta z jabłkami zawsze cieszą się dużym powodzeniem. Tarta jest mało pracoc...

  • Owoce
  • Jabłka
  • Jajka
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Placki
  • Ciasta

Odsłon: 2630

> 60 min >60 min
3
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dodatki
Smaker
A może zrobimy własny serek topiony?
Autor:
Facet_w_kuchni
do 60 min
3-4 osoby

Składniki

  • 1 kg twarogu półtłustego (takiego jaki lubicie)
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Czubata łyżka stołowa masła
  • Jedno żółtko
  • Ulubione dodatki
  • .
  • Ponadto potrzebujemy:
  • Kilka sztywnych (tzn. nie z cienkiego plastiku) foremek, w które będziemy
  • wkładać serek mogą być po lodach, niektórych serkach lub inne
  • do żywności, ale muszą być z zamknięciem
Sposób przygotowania:
1

Zanim weźmiemy się do robienia serka topionego, dwa lub trzy dni wcześniej musimy do szklanej misy włożyć twaróg i rozkruszyć go widelcem. Choć najlepiej zblendować go na gładką masę. Wtedy w trakcie topienia sera nie będą nam się robiły grudki, które trzeba rozcierać łyżką na ściankach misy, kiedy jest tylko pokruszony. Tak przygotowany twaróg posypujemy dwiema łyżeczkami soli oraz sody oczyszczonej. Mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy w temperaturze pokojowej na dwa, trzy dni. Po tym czasie twaróg będzie „zgliwiały”. Zobaczycie, o co chodzi… Wtedy przystępujemy do robienia serków. Ale najpierw szykujemy sztywne foremki (ser będzie gorący) , w które wkładamy połowę naszych dodatków. Można, jak już wspomniałem, dodać drobno pokrojoną szyneczkę, paprykę albo wsypać kminek lub ulubione zioła albo np. słonecznik. Co dusza zapragnie.

2

Na odpowiedni wielkością garnek, do którego wlewamy nieco wody stawiamy naszą szklaną misę z twarogiem i zaczynamy grzanie. Nie za bardzo intensywnie. Po dłuższej chwili zauważymy, że nasz twaróg zaczyna się topić… tak, stąd nazwa serka. Wtedy zaczynamy delikatnie mieszać łyżką. Nie od razu cały twaróg ulegnie stopieniu. Kilkukrotnie mieszamy, aż do momentu, kiedy mamy płynną masę. Jeśli kruszyliśmy twaróg widelcem i są w masie małe grudki musimy je rozetrzeć łyżką na ściankach misy, tak, aby cała masa była płynna. Wtedy dodajemy łyżkę masła i jedno żółtko. Mieszamy jeszcze chwilę, po czym przekładamy łyżką do naszych foremek. Po włożeniu serka posypujemy każdą foremkę drugą częścią dodatków i od razu zamykamy. Jeśli tego nie zrobimy, na wierzchu zrobi nam się brzydki „kożuszek”. A tego nie chcemy. Zamknięte zostawiamy do ostygnięcia. Następnie wkładamy do lodówki. Po schłodzeniu otwieramy i zajadamy. Będzie coś wspaniałego! Spróbujcie. Dużo zdrowszy i smaczniejszy w porównaniu do sklepowego. :-)

3

P.S. Na zdjęciach są serki z szynką, świeżą papryką i kminkiem.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki