Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak już pisałem w innych przepisach, staram się eliminować z kuchni i naszego życia gotowe produkty. Chociaż wspomnienie smaku powoduje, że miewamy na nie ochotę. Jako dzieci jadaliśmy przecież z upodobaniem serki topione. Dopiero kilkanaście lat temu (kiedy nauczyłem się, że należy czytać etykiety produktów) zobaczyłem, co wchodzi w skład takiego serka z papierka. I od tego momentu przestałem je kupować. Aż kiedyś znalazłem opis, jak taki serek robiono dawno temu. Opis nie był za dokładny, więc oczekiwany efekt uzyskałem dopiero po kilku próbach. Ale za to jaki… Teraz, przynajmniej raz w miesiącu, robię takie, w kilku smakach. Z podanej w przepisie ilości wychodzi kilka- kilkanaście foremek, zależnie od ich wielkości. Wytrzymują w lodówce około półtora tygodnia. Może i dłużej, ale tego nigdy nie byliśmy w stanie przetestować :-) Cały proces robienia topionego serka musimy rozpocząć dwa, trzy dni przed jego właściwym wykonaniem. Natomiast uzyskanie gotowego produktu nie jest ani skomplikowane, ani czasochłonne. Osobiście robiłem z szynką, z ziołami, kminkiem czy wędzoną papryką. Robiłem też ze świeżą papryką, ale tu trzeba uważać, bo papryka pod wpływem ciepła puszcza sok i taki serek szybko może ulec zepsuciu. Wy natomiast możecie spróbować z dodatkami ulubionych przypraw, ziół itp. itd. Jeśli chodzi o warianty smakowe, ogranicza nas tylko wyobraźnia. Rodzina na pewno będzie zadowolona, bo smakują rewelacyjnie, a i zdrowsi będziecie, niż żywiąc się wszechobecną chemią... To co? Robimy?
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 87
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 4050
Przepis dnia
Na zdjęciu widnieje propozycja obiadu w 30 minut. Danie tanie, pożywne i pysz...
Odsłon: 99
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 87
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 4050
Przepis dnia
Na zdjęciu widnieje propozycja obiadu w 30 minut. Danie tanie, pożywne i pysz...
Odsłon: 99
Składniki
Zanim weźmiemy się do robienia serka topionego, dwa lub trzy dni wcześniej musimy do szklanej misy włożyć twaróg i rozkruszyć go widelcem. Choć najlepiej zblendować go na gładką masę. Wtedy w trakcie topienia sera nie będą nam się robiły grudki, które trzeba rozcierać łyżką na ściankach misy, kiedy jest tylko pokruszony. Tak przygotowany twaróg posypujemy dwiema łyżeczkami soli oraz sody oczyszczonej. Mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy w temperaturze pokojowej na dwa, trzy dni. Po tym czasie twaróg będzie „zgliwiały”. Zobaczycie, o co chodzi… Wtedy przystępujemy do robienia serków. Ale najpierw szykujemy sztywne foremki (ser będzie gorący) , w które wkładamy połowę naszych dodatków. Można, jak już wspomniałem, dodać drobno pokrojoną szyneczkę, paprykę albo wsypać kminek lub ulubione zioła albo np. słonecznik. Co dusza zapragnie.
Na odpowiedni wielkością garnek, do którego wlewamy nieco wody stawiamy naszą szklaną misę z twarogiem i zaczynamy grzanie. Nie za bardzo intensywnie. Po dłuższej chwili zauważymy, że nasz twaróg zaczyna się topić… tak, stąd nazwa serka. Wtedy zaczynamy delikatnie mieszać łyżką. Nie od razu cały twaróg ulegnie stopieniu. Kilkukrotnie mieszamy, aż do momentu, kiedy mamy płynną masę. Jeśli kruszyliśmy twaróg widelcem i są w masie małe grudki musimy je rozetrzeć łyżką na ściankach misy, tak, aby cała masa była płynna. Wtedy dodajemy łyżkę masła i jedno żółtko. Mieszamy jeszcze chwilę, po czym przekładamy łyżką do naszych foremek. Po włożeniu serka posypujemy każdą foremkę drugą częścią dodatków i od razu zamykamy. Jeśli tego nie zrobimy, na wierzchu zrobi nam się brzydki „kożuszek”. A tego nie chcemy. Zamknięte zostawiamy do ostygnięcia. Następnie wkładamy do lodówki. Po schłodzeniu otwieramy i zajadamy. Będzie coś wspaniałego! Spróbujcie. Dużo zdrowszy i smaczniejszy w porównaniu do sklepowego. :-)
P.S. Na zdjęciach są serki z szynką, świeżą papryką i kminkiem.