Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ajerkoniak w naszym domu nazywany był „damską wódką” i zawsze pojawiał się na świątecznym stole na Wielkanoc. Doskonały likier robiła Teściowa, która po świątecznym śniadaniu zawsze wypowiadała sławną w naszej rodzinie kwestię:” A może panie napiją się jajóweczki?” Ponieważ owa jajóweczka bardzo nam smakowała pewnego razu poprosiłyśmy o przepis i tym sposobem przedłużyłyśmy rodzinną tradycję, kontynuując ją dzielnie aż po dziś dzień. Razem z przepisem otrzymałyśmy bezcenną radę. Otóż dobry ajerkoniak zrobimy, według Teściowej, tylko na najmocniejszym spirytusie. Będzie on gęsty, zawiesisty, aksamitny i odpowiednio ostry, bez posmaku wódki czy brandy. Taki ajerkoniak zaproponujemy dziś -jajóweczkę Teściowej.
Potrawka toskańska to łatwy i szybki obiad w dni powszednie, który można przy...
Odsłon: 1708
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 204
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 508
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 473
Potrawka toskańska to łatwy i szybki obiad w dni powszednie, który można przy...
Odsłon: 1708
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 204
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 508
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 473
Składniki
Do miski miksera wbijamy żółtka i rozbijamy je na jednolitą masę. Następnie wsypujemy cukier wanilinowy i cukier puder w 3 -4 porcjach, stale miksując, do momentu aż uzyskamy gęsty, puszysty kogel -mogel. Masa musi podwoić objętość i stracić intensywny, żółty kolor. Teraz pomału wlewamy kremówkę i krótko miksujemy. Na koniec cienką stróżką wlewamy spirytus, stale miksując na niskich obrotach. Masa zrobi się rzadka. Taką masę przecedzamy przez sito, aby pozbyć się skrętków białka, które na pewno dostały się do likieru podczas wybijania żółtek). Przecedzony likier wlewamy do butelki,którą zakręcamy, potrząsamy nią i wstawiamy do lodówki na co najmniej dwa dni. Likier w tym czasie odpowiednio zgęstnieje i nabierze pożądanego smaku.
Ajerkoniak to wspaniały napój, którym można raczyć się w trakcie podwieczorku. Możemy go również używać do wypieków. Z dodatkiem likieru jajecznego upieczemy doskonałą babkę lub ukręcimy przepyszny krem budyniowy do tortu. Oto nasze ciasto z kremem ajerkoniakowym: https://smaker.pl/przepisy-ciasta/przepis-ciasto-adwokat-bez-pieczenia,2005654,walek.html