Do góry

Dodatki Przepis na:

Aromatyczna i pikantna pasta z czerwonej soczewicy

Aromatyczna i pikantna pasta z czerwonej soczewicy

Autor:

Przepisów i artykułów: 378 Ocena: 5224

Dodano:

Odsłon: 15474

Jeśli lubicie ostre smaki koniecznie musicie wypróbować tę pastę! Dzięki połączeniu wielu ciekawych przypraw jest bardzo aromatyczna i oryginalna w smaku. Dla mnie stanowi wspaniały dodatek do świeżych warzyw. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do kanapki.

Składniki

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 łyżka oleju
  • pół łyżeczki ziaren gorczycy
  • około 1 cm świeżego imbiru
  • 1 świeża papryczka chilli
  • 1 łyżeczka zmielonego kuminu
  • 1- 1,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka curry
  • szczypta chili
  • pieprz cayenne
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 2 szklanki bulionu (warzywnego lub drobiowego)
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka sosu sriracha lub samba olek
  • Pieprz
  • Sól
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Aromatyczna i pikantna pasta z czerwonej soczewicy

Przygotowanie

  1. Soczewicę należy dokładnie przepłukać wodą. Zasada jest podobna jak w przypadku ryżu do sushi, płukamy do czasu aż woda będzie w miarę czysta.

  2. Jeśli używamy świeżej papryczki chilli musimy ją drobno posiekać. Imbir obieramy i ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach.

  3. Na patelce rozgrzewamy olej. Wrzucamy gorczycę i prażymy około 1 minutę. Później dorzucamy posiekaną papryczkę chilli i starty imbir. Podsmażamy chwilę i dodajemy kumin, czosnek granulowany, curry, cayenne, kolendrę i pieprz. Wszystko podsmażamy około 1 minutę i dorzucamy soczewicę. Soczewicę mieszamy i smażymy około 2-3 minuty po czym zalewamy ją bulionem. Dodajemy przecier pomidorowy i sos sriracha/samba olek. Odrobinę soli i mieszamy. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i gotujemy około 20 minut do całkowitego odparowania bulionu. Co jakiś czas mieszamy.

  4. Ugotowaną soczewicę przekładamy do blendera/rozdrabniacza i miksujemy ją na gładką pastę. Podczas miksowania jeżeli nasza pasta będzie zbyt gęsta możemy rozcieńczyć ją dodając oliwę z oliwek lub olej. Gotową pastę przekładamy do miseczki/pojemnika i przechowujemy w lodówce.

    Pasta idealnie sprawdza się jako smarowidło do kanapek lub jako gęsty dip do świeżych warzyw, czy chlebków naan.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 26 sierpnia 2017 Oczywiście, że lubimy ostre smaki xD
Przepis na pewno będzie wypróbowany :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń