Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli lubicie ostre smaki koniecznie musicie wypróbować tę pastę! Dzięki połączeniu wielu ciekawych przypraw jest bardzo aromatyczna i oryginalna w smaku. Dla mnie stanowi wspaniały dodatek do świeżych warzyw. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do kanapki.
Soczewicę należy dokładnie przepłukać wodą. Zasada jest podobna jak w przypadku ryżu do sushi, płukamy do czasu aż woda będzie w miarę czysta.
Jeśli używamy świeżej papryczki chilli musimy ją drobno posiekać. Imbir obieramy i ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach.
Na patelce rozgrzewamy olej. Wrzucamy gorczycę i prażymy około 1 minutę. Później dorzucamy posiekaną papryczkę chilli i starty imbir. Podsmażamy chwilę i dodajemy kumin, czosnek granulowany, curry, cayenne, kolendrę i pieprz. Wszystko podsmażamy około 1 minutę i dorzucamy soczewicę. Soczewicę mieszamy i smażymy około 2-3 minuty po czym zalewamy ją bulionem. Dodajemy przecier pomidorowy i sos sriracha/samba olek. Odrobinę soli i mieszamy. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i gotujemy około 20 minut do całkowitego odparowania bulionu. Co jakiś czas mieszamy.
Ugotowaną soczewicę przekładamy do blendera/rozdrabniacza i miksujemy ją na gładką pastę. Podczas miksowania jeżeli nasza pasta będzie zbyt gęsta możemy rozcieńczyć ją dodając oliwę z oliwek lub olej. Gotową pastę przekładamy do miseczki/pojemnika i przechowujemy w lodówce.
Pasta idealnie sprawdza się jako smarowidło do kanapek lub jako gęsty dip do świeżych warzyw, czy chlebków naan.
Smacznego ;)
Zupa z soczewicy przede wszystkim bardzo zdrowa, a moja propozycja jeszcze ba...
Odsłon: 4496
Zupa z soczewicy to świetny i pożywny pomysł na obiad. Najlepiej smakuje z gr...
Odsłon: 2214
Lubię czasami zrobić takie połączenia, które odbiegaja od codzienności. A myś...
Odsłon: 81
Dzisiaj zapraszam na bardzo prosty, klasyczny, letni deser z owoców, bez i bi...
Odsłon: 147
Szybki i smaczny ciepły posiłek idealny na śniadanie lub obiadokolacja gdy ni...
Odsłon: 85
Lubię czasami zrobić takie połączenia, które odbiegaja od codzienności. A myś...
Odsłon: 81
Dzisiaj zapraszam na bardzo prosty, klasyczny, letni deser z owoców, bez i bi...
Odsłon: 147
Szybki i smaczny ciepły posiłek idealny na śniadanie lub obiadokolacja gdy ni...
Odsłon: 85
Składniki
Soczewicę należy dokładnie przepłukać wodą. Zasada jest podobna jak w przypadku ryżu do sushi, płukamy do czasu aż woda będzie w miarę czysta.
Jeśli używamy świeżej papryczki chilli musimy ją drobno posiekać. Imbir obieramy i ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach.
Na patelce rozgrzewamy olej. Wrzucamy gorczycę i prażymy około 1 minutę. Później dorzucamy posiekaną papryczkę chilli i starty imbir. Podsmażamy chwilę i dodajemy kumin, czosnek granulowany, curry, cayenne, kolendrę i pieprz. Wszystko podsmażamy około 1 minutę i dorzucamy soczewicę. Soczewicę mieszamy i smażymy około 2-3 minuty po czym zalewamy ją bulionem. Dodajemy przecier pomidorowy i sos sriracha/samba olek. Odrobinę soli i mieszamy. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i gotujemy około 20 minut do całkowitego odparowania bulionu. Co jakiś czas mieszamy.
Ugotowaną soczewicę przekładamy do blendera/rozdrabniacza i miksujemy ją na gładką pastę. Podczas miksowania jeżeli nasza pasta będzie zbyt gęsta możemy rozcieńczyć ją dodając oliwę z oliwek lub olej. Gotową pastę przekładamy do miseczki/pojemnika i przechowujemy w lodówce. Pasta idealnie sprawdza się jako smarowidło do kanapek lub jako gęsty dip do świeżych warzyw, czy chlebków naan. Smacznego ;)
Przepisy Dodatki
Dodatki
Pasta jajeczna z rzodkiewką
Dodatki
Wędzonka wieprzowa.
Dodatki
Kapusta czerwona zasmażana
Dodatki
Ciapkapusta
Pasta jajeczna z rzodkiewką
Dziś klasyka. Pasta jajeczna. Bardzo ją lubię. Najlepsza chyba tradycyjna,...
Odsłon: 85
Wędzonka wieprzowa.
Efekt dzisiejszego wędzenia bardzo smacznej kolejnej wędzonki :) Wędzona met...
Odsłon: 144