Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma to jak domowa, chrupiąca, świeżo upieczona bagietka z masłem. A z tego przepisu zrobimy nie jedną, a aż dwie! :) Przy wyrabianiu często wyręczam się mikserem lub maszyną do pieczenia chleba, ale piekę tylko i wyłącznie w piekarniku. Chrupiąca skórka smakuje nieziemsko...mmm...
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 50
Jesień rozpoczęta, pora na zupę krem z dyni 1,5 litra bulionu, 1 dynia hokk...
Odsłon: 283
Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na tradycyjna karnawałową przekąskę ! T...
Odsłon: 390
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3346
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 3717
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 50
Jesień rozpoczęta, pora na zupę krem z dyni 1,5 litra bulionu, 1 dynia hokk...
Odsłon: 283
Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na tradycyjna karnawałową przekąskę ! T...
Odsłon: 390
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3346
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 3717
Składniki
Płatki owsiane gotujemy w mleku na papkę. Studzimy (nie musi być zimne). Do miski wrzucamy mąkę pszenną, mąkę chlebową i sól. Dodajemy owsiankę.W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże i stopniowo dodajemy ją do mąki. Całość wyrabiamy dłońmi, hakiem lub w maszynie do pieczenia chleba. Zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godz.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i formujemy z niego 2 bagietki. Zostawiamy pod przykryciem na 30 minut. Przed pieczeniem bagietki smarujemy jajkiem rozmąconym z mlekiem i posypujemy otrębami razowymi. Pieczemy 15 minut w 220*C. Pieczywo musi lekko zbrązowieć.
zdj
zdj