Do góry

Dodatki Przepis na:

Bagietki pszenne z dodatkiem orkiszu

Bagietki pszenne z dodatkiem orkiszu

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4448

Dodano:

Odsłon: 1021

Pszenne bagietki z dodatkiem orkiszu - na śniadanie, obiad czy kolację. Zawsze na miejscu. Bez spulchniaczy nie wyglądają tak pięknie jak sklepowe, ale za to smakują...

Składniki

  • 25 dag mąki pszennej
  • 10 dag mąki orkiszowej
  • 2 łyżki oliwy
  • 20 g drożdży
  • pół łyżeczki cukru
  • łyżeczka soli
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bagietki pszenne z dodatkiem orkiszu

Przygotowanie

  1. Przygotuj zaczyn, rozpuszczając w odrobinie wody drożdże z cukrem. Odstaw na piętnaście minut.
    Z mąki, soli, oliwy i zaczynu wyrób dosyć luźne ciasto, stopniowo dodając wody (mnie "weszło" ok. pół szklanki).
    Przełóż ciasto do nasmarowanej oliwą miski i odstaw na minimum godzinę do wyrośnięcia.

  2. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części i uformuj z nich podłużne bagietki. Połóż na blasze wyłożonej papierem i odstaw w ciepłe miejsce na 45 - 60 minut.
    Wyrośnięte bagietki natnij skośnie i piecz ok. 20 minut w nagrzanym do 230 stopni piekarniku (dolna i górna grzałka).
    Spryskaj wodą w trakcie pieczenia, aby skórka była chrupiąca.

    Po wyjęciu z piekarnika ostudź na kratce kuchennej.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń