Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Marokański chlebek. Ale może odejdźmy od tradycyjnego batbouta i zróbmy go na grillu z dodatkiem kminu rzymskiego i kurkumy. Taki chlebek przy grillu może zastąpić nam tradycyjny chleb czy pitę. Podajemy do z mięsem, rybami i sosami.
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 105
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31260
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 408
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 105
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31260
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 408
Składniki
10 CHLEBKÓW. Do miski wsypuję oba rodzaje mąki, dodaję sól, wkruszam drożdże, posypuję cukrem. Do lekko ciepłej wody wsypuję kurkumę i kmin, mieszam i przelewam do miski z mąką.
Zagniatam ciasto aż stanie się gładkie, dolewam olej i dalej zagniatam. Ciasto dzielę na 10 części, z każdej formuję placki grubości ok. 1 cm. Placki przekładam na blachę z papierem do pieczenia, przykrywam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po 50-60 minutach mogę rozgrzewać grill do 200-220 C( pod pokrywą). Wyrośnięte chlebki nakłuwam nożem. Żeby nie deformować chlebka, wycinam kawałek papieru z chlebkiem i przekładam na patelnię grillową, papierem do góry. Patelnię można delikatnie spryskać olejem, choć nie jest to konieczne. Chlebek grilluję ok. 8-9 minut z jednej strony. Zdejmuję papierek i grilluję jeszcze kilka minut z drugiej strony.