Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Marokański chlebek. Ale może odejdźmy od tradycyjnego batbouta i zróbmy go na grillu z dodatkiem kminu rzymskiego i kurkumy. Taki chlebek przy grillu może zastąpić nam tradycyjny chleb czy pitę. Podajemy do z mięsem, rybami i sosami.
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 320
Rosół to tradycyjna polska zupa podawana z kluseczkami i makaronem. Kojarzy m...
Odsłon: 49
Krupnik najlepiej smakuje po długim spacerze. Cudownie rozgrzewa, syci i smak...
Odsłon: 78
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 58
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 320
Rosół to tradycyjna polska zupa podawana z kluseczkami i makaronem. Kojarzy m...
Odsłon: 49
Krupnik najlepiej smakuje po długim spacerze. Cudownie rozgrzewa, syci i smak...
Odsłon: 78
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 58
Składniki
10 CHLEBKÓW. Do miski wsypuję oba rodzaje mąki, dodaję sól, wkruszam drożdże, posypuję cukrem. Do lekko ciepłej wody wsypuję kurkumę i kmin, mieszam i przelewam do miski z mąką.
Zagniatam ciasto aż stanie się gładkie, dolewam olej i dalej zagniatam. Ciasto dzielę na 10 części, z każdej formuję placki grubości ok. 1 cm. Placki przekładam na blachę z papierem do pieczenia, przykrywam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po 50-60 minutach mogę rozgrzewać grill do 200-220 C( pod pokrywą). Wyrośnięte chlebki nakłuwam nożem. Żeby nie deformować chlebka, wycinam kawałek papieru z chlebkiem i przekładam na patelnię grillową, papierem do góry. Patelnię można delikatnie spryskać olejem, choć nie jest to konieczne. Chlebek grilluję ok. 8-9 minut z jednej strony. Zdejmuję papierek i grilluję jeszcze kilka minut z drugiej strony.