Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aksamitnie delikatny , doskonały do dań z makaronu czy ziemniaków.
Wczoraj był sos spaghetti z cukinii, a dziś w podobnym klimacie, również sos...
Odsłon: 18470
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 7051
Przepis dnia
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 30614
Przepis dnia
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 29354
Wczoraj był sos spaghetti z cukinii, a dziś w podobnym klimacie, również sos...
Odsłon: 18470
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 7051
Przepis dnia
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 30614
Przepis dnia
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 29354
Składniki
Masło rozpuszczamy na małym ogniu , dodajemy stopniowo mąkę i za pomocą trzepaczki ( rózgi ) energicznie mieszamy , aż powstanie jednolita gęsta masa . Następnie stopniowo dolewamy mleko i również energicznie mieszamy . Wydawać nam się może , że jest to zbyt rzadkie ale wierzcie mi mieszając kilka minut , sos zacznie automatycznie gęstnieć . W trakcie mieszania doprawiamy do smaku solą , pieprzem i gałką muszkatołową . Sos nie powinien być słony a jedynie delikatnie doprawiony . * Sos można bezpośrednio wylać na przygotowaną zapiekankę i następnie zapiec kilka minut lub po nałożeniu dania na talerz , polewamy je ciepłym beszamelem . * Używamy masła a nie margaryny * Mieszamy bezustannie aż do zgęstnienia aby uniknąć przypalenia * Z podanych proporcji wychodzi duża porcja sosu ( Wystarcza na dużą blaszkę zapiekanki )