Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aksamitnie delikatny , doskonały do dań z makaronu czy ziemniaków.
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1122
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 174
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2212
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4254
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1122
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 174
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2212
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4254
Składniki
Masło rozpuszczamy na małym ogniu , dodajemy stopniowo mąkę i za pomocą trzepaczki ( rózgi ) energicznie mieszamy , aż powstanie jednolita gęsta masa . Następnie stopniowo dolewamy mleko i również energicznie mieszamy . Wydawać nam się może , że jest to zbyt rzadkie ale wierzcie mi mieszając kilka minut , sos zacznie automatycznie gęstnieć . W trakcie mieszania doprawiamy do smaku solą , pieprzem i gałką muszkatołową . Sos nie powinien być słony a jedynie delikatnie doprawiony . * Sos można bezpośrednio wylać na przygotowaną zapiekankę i następnie zapiec kilka minut lub po nałożeniu dania na talerz , polewamy je ciepłym beszamelem . * Używamy masła a nie margaryny * Mieszamy bezustannie aż do zgęstnienia aby uniknąć przypalenia * Z podanych proporcji wychodzi duża porcja sosu ( Wystarcza na dużą blaszkę zapiekanki )