Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aksamitnie delikatny , doskonały do dań z makaronu czy ziemniaków.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 969
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5548
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8702
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17901
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 969
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5548
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8702
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17901
Składniki
Masło rozpuszczamy na małym ogniu , dodajemy stopniowo mąkę i za pomocą trzepaczki ( rózgi ) energicznie mieszamy , aż powstanie jednolita gęsta masa . Następnie stopniowo dolewamy mleko i również energicznie mieszamy . Wydawać nam się może , że jest to zbyt rzadkie ale wierzcie mi mieszając kilka minut , sos zacznie automatycznie gęstnieć . W trakcie mieszania doprawiamy do smaku solą , pieprzem i gałką muszkatołową . Sos nie powinien być słony a jedynie delikatnie doprawiony . * Sos można bezpośrednio wylać na przygotowaną zapiekankę i następnie zapiec kilka minut lub po nałożeniu dania na talerz , polewamy je ciepłym beszamelem . * Używamy masła a nie margaryny * Mieszamy bezustannie aż do zgęstnienia aby uniknąć przypalenia * Z podanych proporcji wychodzi duża porcja sosu ( Wystarcza na dużą blaszkę zapiekanki )