Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aksamitnie delikatny , doskonały do dań z makaronu czy ziemniaków.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8453
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1228
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10150
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4624
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 674
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8453
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1228
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10150
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4624
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 674
Składniki
Masło rozpuszczamy na małym ogniu , dodajemy stopniowo mąkę i za pomocą trzepaczki ( rózgi ) energicznie mieszamy , aż powstanie jednolita gęsta masa . Następnie stopniowo dolewamy mleko i również energicznie mieszamy . Wydawać nam się może , że jest to zbyt rzadkie ale wierzcie mi mieszając kilka minut , sos zacznie automatycznie gęstnieć . W trakcie mieszania doprawiamy do smaku solą , pieprzem i gałką muszkatołową . Sos nie powinien być słony a jedynie delikatnie doprawiony . * Sos można bezpośrednio wylać na przygotowaną zapiekankę i następnie zapiec kilka minut lub po nałożeniu dania na talerz , polewamy je ciepłym beszamelem . * Używamy masła a nie margaryny * Mieszamy bezustannie aż do zgęstnienia aby uniknąć przypalenia * Z podanych proporcji wychodzi duża porcja sosu ( Wystarcza na dużą blaszkę zapiekanki )