Do góry

Dodatki Przepis na:

Biała kiełbasa Marioli.

Biała kiełbasa Marioli.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1658 Ocena: 26225

Dodano:

Odsłon: 6868

Bardzo smaczna i prosta w wykonaniu kiełbasa biała według przepisu mojego męża. Zamiast wołowiny użyłam wieprzowego schabu.

Składniki

  • Surowiec na 3 kg kiełbasy:
  • boczek chudy 50 dag
  • podgardle chude 50 dag
  • ścinki ze schabu 1 kg
  • schab 1 kg
  • Pieprz czarny 0,01/kg
  • Czosnek 0,01/kg
  • Majeranek 0,01/kg
  • Sól 0,20/kg
  • Jelita cienkie wieprzowe 3 m
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Biała kiełbasa Marioli.

Przygotowanie

  1. Podgardle i boczek przepuszczamy przez sitko 12 mm, schab przepuszczamy przez sitko 8 mm. Połowę zmielonego przez sitko boczku i podgardla przepuszczamy przez sitko 8 mm. Tak zmielone mięsa wyrabiamy ze wszystkimi przyprawami. Wyrabiamy do kleistości farszu. Wyrobiony farsz wstawiamy przykryty do lodówki na 24 godziny. Po 24 godzinach ponownie chwilę wyrabiamy. Moczymy i płuczemy jelita. Nadziewamy farsz w jelita troszkę luźniej żeby przy parzeniu nie popękały. Odkręcamy kiełbaski długości 12-14 cm.

  2. Osadzamy 2 godziny powieszoną na kiju. Jeżeli będziemy parzyć kiełbasę do konsumpcji to parzymy 35 minut w temperaturze 75 stopni Celsjusza. Tak sparzona kiełbasa ma idealny smak i twardość.

    Smacznego!!!

  3. Gotowa biała kiełbasa do parzenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń