Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bigos z kiszonej kapusty z dodatkiem śliwek suszonych, grzybów suszonych, kiełbasy i mięsa wieprzowego:łopatki lub karkówki. Potrawa smaczna i pożywna. Troszkę pracochłonna, dlatego warto przygotować większă ilość i nadmiar zamrozić lub zapasteryzować.
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 25
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2259
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 158
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 25
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2259
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 158
Składniki
Grzyby suszone zalewamy letnią wodą na 2-3 godziny wcześniej a następnie w tej samej wodzie gotujemy je do miękkości. Grzyby możemy odcedzić /wody nie wylewamy/ i pokroić na mniejsze kawałki. Jeśli śliwki są bardzo wysuszone i twarde również zalewamy je letnią wodą i odstawiamy na godzinę. Następnie odcedzamy i kroimy na połówki lub ćwiartki. Kapustę kiszoną odciskamy z soku /sok zachowujemy/, przekładamy do dużego garnka i wlewamy wodę do 3/4 wysokości kapusty. Dodajemy pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i powoli gotujemy do miękkości od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie mięso /łopatkę lub karkówkę/ kroimy w kostkę. Obsmażamy na rumiano na rozgrzanej niewielkiej ilości oleju. Oprószamy solą i pieprzem. Do zrumienionego mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę lub plastry kiełbasę. Wszystko razem smażymy aż mięso będzie miękkie a kiełbasa lekko zrumieniona. Do ugotowanej kapusty kiszonej dodajemy kiełbasę i mięso, grzyby suszone wraz z wodą, w której się gotowały, śliwki suszone i koncentrat pomidorowy. Mieszamy, zagotowujemy i gotujemy razem 15 min. często mieszając.