Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja podstawowa wersja biszkoptu, wzbogacona o wodę różaną. Biszkopt zawsze się udaje, jest sprężysty i miękki. Wykorzystuję go do sporządzania tortów, ciast owocowych i przeróżnych słodkości.
Masz ochotę na odrobinę orientalnych smaków? Nic trudnego. Przygotuj kurczaka...
Odsłon: 25710
Prosty do przygotowania, bardzo smaczny, zdrowy oraz uniwersalny sok z aronii...
Odsłon: 95
Masz ochotę na odrobinę orientalnych smaków? Nic trudnego. Przygotuj kurczaka...
Odsłon: 25710
Prosty do przygotowania, bardzo smaczny, zdrowy oraz uniwersalny sok z aronii...
Odsłon: 95
Składniki
Do dzieży robota planetarnego wlewam białka oddzielone od żółtek, dodaję cream of tartar, szczyptę soli i końcówką rózga ubijam pianę zaczynając na wolnych obrotach.
Następnie zwiększam obroty i stopniowo wsypuję cukier. Miksuję do uzyskania sztywnej piany.
Następnie ciągle miksując dodaję po jednym z 8 żółtek i wodę różaną.
Miksuję aż uzyskam tzw. kogel - mogel.
Mąkę pszenną razem ze skrobią kukurydzianą umieszczam w przesiewaczu.
Teraz przesiewam mąkę pszenną wymieszaną ze skrobią i łopatką dokładnie mieszam.
Ciasto umieszczam w rancie, można w tortownicy- dna i boków NIE NATŁUSZCZAMY.
Biszkopt pieczemy około 45-50 minut w nagrzanym piekarniku do 175°C. Zawsze sprawdzam patykiem, jeśli jest suchy to znak, że ciasto upieczone. Biszkopt studzę w rancie na kratce kuchennej.
Zimny biszkopt wyjmuję z rantu. Z tej proporcji wychodzi biszkopt o średnicy 24 cm i 10cm wysoki.
Aby uzyskać równe blaty do krojenia biszkoptu używam noża strunowego.
Biszkopt w zależności od potrzeb kroję na 3 lub więcej blatów. Tu przekroiłam na 5 blatów po około 2 cm grubo.
Smak i kolor biszkopt zawdzięcza wiejskim jajom, czyli od szczęśliwych kur. Naturalny aromat kwiatu róży uzyskujemy dzięki dodatkowi wody różanej.